Followers

Monday, February 6, 2012

baca dulu atau tengok dulu


Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Sorry sebab post kali ni bukan update jugak, update chapter 02 hari jumaat baru keluar..sabar yer.

Agak-agak boleh teka tak apa yang q.min.z nak mengarut hari ni dari tajuk post ni? 

(Org geram jerit: tak payahlah nk men teka-teki...)

OK,
Sebenarnya, q.min.z nak cakap pasal novel yang dilayarkan di layar perak or kaca TV.

Sekarang ni memang banyaklah lambakan novel-novel yang didramakan ataupun difilemkan antaranya: 

Bicara Hati (Drama, on-going)
Ombak Rindu (Filem, 2011)
Karipap-karipap Cinta (Filem, 2011)
Kasih Yang Suci (Drama 'Nora Elena', dah habis..)
Gemersik Kalbu (Drama, on-going)
Keimanan Cinta (Drama, dah habis..)

Ada lagi..hurm macam trilogi cinta, tapi tak ingat apa tajuk-tajuk novel tu..tulisan Sharifah Abu Salem, dan dengar cerita Adam & Hawa pun nak di drama kan.. (weeeeee...fans Adam & Hawa bersorak girang..) sangat-sangat tak sabar nak tengok, yoohoo..

Antara drama-drama ni, yang q.min.z dah tengok, q.min.z dah baca dah novel dia. So tahulah jalan cerita dia macam mana, kecuali drama Keimanan Cinta, q.min.z memang tak pernah baca novel dia. So memang cari sampai dapat, tapi walaupun q.min.z dah beli novel tu, q.minz still tunggu drama dia dah habis baru baca novel dia..skali novel dengan drama tak sama. Nasib tak baca awal-awal kalau tak keliru pulak. 

Kadang-kadang q.min.z suka tengok apa yang berbeza dalam novel dan drama, atau apa yang sama contohnya, dalam drama bicara hati even kereta yang Zahlia pakai lain dari yang dia pakai dalam novel pun q.min.z argue, tapi dalam masa yang sama q.min.z suka tengok bila ada perbezaan antara barang yang buat Seth Tan kantoi dia yang rogol Nora dalam drama Nora Elena dengan novel Kasih Yang Suci (drama: rantai+loket, novel:topeng+pisau..kot, lupa dah *sorry author*)

Korang macam mana? Baca dulu or tengok dulu drama/filem sampai habis?

No comments:

Post a Comment