Followers

Sunday, August 19, 2012

Kalau saya jadi...Amal Mohamed Nasrullah Abdel-Hakin [Does My Head Look Big in This?]

Assalamualaikum,

Salam lebaran semua, mcm mn puasa+raya tahun ni? Okay?
Sorry, hari ni belum boleh n3 HSHI! SO sy n3 kan tentang novel yg sy baru je baca. 'Does My Head Look Big In This?' tulisan Randa Abdel-Fattah.

Saya nk berangan jadi Amal, gadis Australian Palestinian-Muslim girl. Saya rasa tak ramai yang pernah baca buku ni, so biar saya cerita skit lah pasal Amal ni.

Amal ni, dia Muslim, 16 tahun...dok kat Australia ngn makpak dia lah... then one day kan dia nak berhijrahlah...bukan berhijrah pindah tempat lain, tapi dia nk pakai tudung full time sbb sblm ni dia cuma pakai tudung/hijab part-time (sekejap pakai sekejap bukak, mengikt keadaan contoh pergi ke masjid dia pki.) part-tie tu term yg dia pki dgn kwn2 dia lah. yang pki kejap2 tu part time (hehehee...km pggl sesumpah) then dari keputusan tu (bab 1) dia ceritalah pelbagai cabaran yg dia lalui sbb dia nk pki tudung.

Dalam ni bkn cerita pasal Amal ni sorang je, ad jgk cerita pasal kwn sekolah dia...ad jgk cerita pasal jiran dia, ad cerita pasal kwn dia genius, rajin study tp mak paksa kawen n tak bg dia belajar lah walaupun dia pndi... n byk lagi lah...n tak lupa jgk lovey-dovey scene..

Amal ni ad crush... name Adam^^
Sy rasa bgga bila baca, ad satu part bila Adam ni try to kiss her...dia mcm mengelak..n ckp kat Adam yg dia choose to stand by the Islam rules lah... something like that. Amal...im so proud of you...


Hurm... apalah yang akan jadi kalau sy jd Amal ye..
Sy tak tahu lah sy akan pakai tudung sbb inspired by a character from the series 'Friend', sbb saya mmg pki tudung sejak sekolah menengah sbb wajib pakai tudung kat sekolah saya. Kadang2 sy nk rasa jgk, mcm mn perasaaan seseorang yg pki tudung atas kerelaan sendiri, i mean like dia memilih untuk memakai tudung dengan sendiri. Memang la skrg sy ikhlas pki tudung, tp it was initiated by force..you know i mean??? get it? get it?

Kebanyakan benda yang Amal buat sy setuju, walaupun kdg2 dia mcm melawan sket..
btw..makpak dia memang the best parent in the world lah.. hehe... *ini tak masuk makpak kita lah...* hehehe...

Hurm... kalau sy jadi Amal satu2nya menda yg dia buat yg maybe sy tak buat maybe tipu family dia, + family kwn dia untuk bwk dia pergi sambut birthday kat luar... birthday party kat mana2 pun boleh.. sbb dia buat mcm ni mcm dh jd punca segala masalah tau.. hurm... mesti korang tak faham kan? haha.. kalau tak baca mmg tak faham ap aku mengarut ni... hehehe

Ok... smpi disini shja..
bye2.

ps: Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin semua~~~ <3


No comments:

Post a Comment