Followers

Wednesday, October 24, 2012

[Ikatan Cinta Kita] 06

Salam semua... Firstly Z nak ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Adha buat semua... :) mesti semua pun dah pakat-pakat balik ke kampung halaman masing-masing kan??
Z ni lecturer tak cakap awal2 nak batal kelas then dah terbeli tiket lambat... Huarghhhh kalau tak dah sampai umah dah, ni kena tunggu esok pulakk... Tak pe sabooo ajelah... :(
Kali ni Z nak update awal sebab esok dah nak balik kampung.... Nanti takde wifi, macam mana pulak nak update kan?? heehehehe so korang enjoy laa update yang awal nie... :DDD




.:06:.


“Akhirnya… Dapat juga aku keluar daripada hospital ni!” Izreen menjerit keriangan.
Sedang Izreen sibuk menyiapkan dirinya untuk keluar daripada hospital, tiba-tiba Iphonenya bernyanyi-nyanyi meminta untuk dijawab. Pantas tangannya menyambar Iphone yang berada di atas meja di sebelah katilnya itu. Izreen tersenyum sendiri tatkala terpandang nama pemanggil di skrin telefonnya. Dia menjawab panggilan itu dengan suara yang riang sekali.

Izzan yang baru selesai menguruskan prosedur untuk adiknya itu keluar hospital berjalan untuk kembali ke arah bilik Izreen. Ketika tangannya menolak pintu bilik, dia terdengar adiknya sedang rancak berbual di talian. Tidak pula dia tahu siapa gerangan pemanggil itu kerana adiknya berbual dengan menggunakan Bahasa Cina. Dia melabuhkan punggungnya di sofa sementara menunggu adiknya selesai berbual.

Setelah Izreen menamatkan perbualannya, pantas Izzan menyapa adiknya.

“Hmmm… Siapa tu?” Izzan bersuara.

“Abang rasa?” Soal Izreen semula sambil mengangkat-angkat keningnya.

“Mana lah nak tahu! Sepatah pun abang tak faham okey, tak payah nak perli orang sangat lah!” Izzan mencebik geram.

Terhambur gelak Izreen apabila mendengar kata-kata abangnya yang berbunyi seperti sentap itu.

“Joel lah. Sibuk aje nak tahu…” Ucap Izreen tanpa berselindung.

“Joel? Dia ada dekat Malaysia ke? Izzan bertanya lagi.

Dia memang sudah tahu tentang hubungan adiknya dengan Joel itu. Tapi setahunya adiknya itu sudah berpisah dengan Joel setahun yang lepas. Tidak sangka pula mereka masih lagi berhubung.

“Tak lah. Dia ada dekat Korea. Dia telefon tanya pasal Reen masuk hospital ni. Dua hari lepas dia ada dekat Singapore, baru je balik Korea semalam. Joel cakap dia baru dapat tahu yang pasal Reen masuk hospital ni, kalau dia tahu awal-awal boleh singgah Malaysia kejap tengok Reen.” Panjang lebar Izreen menberitahu Izzan tentang isi perbualannya dengan Joel sebentar tadi.

“Ohhh... Baik pula Reen dengan dia eventhough dah breakup?” Duga Izzan. Sebelum ini dia tidak mengendahkan mereka kerana dia tahu yang adiknya sudah putus dengan Joel tapi tidak sangka pula mereka masih berhubung, Izzan kembali menunjukkan minat!

“Alah... Rileks lah... Kami break je pun, buat apa nak bermusuh?” Balas Izreen pula.

“Lagipun kes kami ni complicated sikit. Nak kata fully break pun bukan.” Tambah Izreen lagi.

“Hah? Boleh pula ada fully break, half break pula? Izzan bertanya keliru.

“Yelah... Kami ni dipisahkan oleh jarak, agama, budaya dan macam-macam lagilah. So kami decide yang tak nak control life each other. Andai kata kami jumpa dengan orang yang lagi sesuai daripada diri masing-masing, kami tak perlu rasa bersalah. Just go on.”

“Lagipun Joel tu hari-hari jumpa perempuan lawa-lawa. Daripada dia cheating dengan Reen, baik juga Reen buat macam tu. Tak ada lah sakit hati kalau dia keluar dengan perempuan lain pun. Kami pun jauh, bukannya tiap-tiap hari boleh jumpa.” Tambah Izreen lagi.

“Peliknya korang ni. So Reen ni kira ada hubungan lagi ke tak dengan Joel tu?” Soal Izzan ingin tahu.

Izreen hanya menjawab dengan jungkitan di bahunya. Dia sendiri pun tidak pasti tentang status hubungannya dengan Joel. Kalau ditanyakan sama ada dia sayang pada Joel, Izreen mengaku yang dia sememangnya sayangkan lelaki itu. Siapalah yang tidak sukakan lelaki kacak yang popular di seluruh Asia itu? Dia memang berbangga kerana terpilih sebagai perempuan yang disayangi Joel. Tapi dia tidak pasti pula perasaannya pada Joel itu cinta atau sebaliknya.Yang dia tahu dia selesa dengan Joel.

Lagipun, mereka perlu memikirkan banyak perkara jika benar-benar ingin bersama. Joel pun bukannya orang biasa, dia artis popular Asia. Jadi akhirnya mereka membuat keputusan sebegitu selepas menimbang beberapa faktor itu. Just go with the flow, lagi senang.

“Macam tak sayang dia je, adik couple dengan dia memang tak ada motif eh? Saja suka-suka?” Provok Izzan lagi.

“Heh, of course I sayang dia… Buat apa couple kalau tak sayang…” Bantah Izreen lagi.

“Iyalah, kalau sayang tak ada lah nak half break macam ni. Boleh pula awak senang-senang je nak break cara macam ni. And dia pun tak sayang awak, sebab tu tak kisah pun nak lepaskan awak macam tu aje… Kan?” Sengaja Izzan mahu menghangatkan Izreen lagi.

Kali ini Izreen terdiam. Sedikit sebanyak memang ada betulnya kata Izzan itu. Dia dan Joel sendiri mengaku yang hubungan di antara mereka sudah hilang spark, dan mereka akhirnya masing-masing bersetuju yang mereka lebih sesuai bergelar kawan sahaja.

“Bunyinya sekarang, macam awak ni playgirl, dia womanizer.” Tambah Izzan selamba dan ketawa lepas.

Tiba-tiba sahaja ada objek melayang pada Izzan, nasib baik tangannya lebih laju menangkap objek tersebut daripada menghentam mukanya.

Hai bu shi cong ni xue hui lai de! (semuanya pun hasil daripada belajar dengan abang juga)!” Selamba Izreen berbahasa Cina, ingin menyakitkan hati abangnya yang sememangnya tidak memahami bahasa itu.

“Hoi, tengah maki aku lah tu!”

Hah, kalau gaduh tak sah kalau tak keluar Bahasa Mandarin dia tu! Mentang-mentang lah dia seorang aje yang sekolah Cina dulu, dia aje yang faham! Izzan sudah mengomel sendiri.

“Memang pun!” Izreen sudah menjelirkan lidahnya nakal. Dia kemudiannya terus melangkah ke dalam bilik air untuk mengambil barang-barangnya. Tidak mahu lagi mempedulikan Izzan.

Setelah selesai mengemas semua barang-barang miliknya, Izreen dan Izzan terus berlalu meninggalkan bilik hospital itu dan menuju ke kereta BMW 3 series milik Izzan. Izzan mengambil beg Izreen dan meletakkan beg tersebut dalam boot keretanya.

Tiba-tiba Izzan dikejutkan suara Izreen yang menjerit memanggilnya.

“Abang… Bunga kat seat belakang ni untuk Reen ke?” Tanya Izreen seraya mengambil jambangan bunga yang dihias cantik itu daripada tempat duduk belakang kereta itu. Ketika melihat tangan Izreen yang sudah mengambil jambangan bunga tersebut, Izzan pantas merampas kembali jambangan bunga tersebut daripada tangan Izreen.

“Errr... Tak. Yang ni abang nak bagi orang lain.” Izzan berkata cemas.

“Kalau Reen nak, nanti abang beli lain…” Tambahnya lagi.

Hampir-hampir sahaja Izzan lupa tentang jambangan bunga yang telah dibelinya sebelum dia datang mengambil Izreen sebentar tadi. Nasib baik Izreen perasaan kehadiran bunga itu di tempat duduk belakang keretanya.

            “Emmm... Reen, Reen tunggu sini kejap. Abang ada hal ni kena settle.” Tanpa sempat Izreen berkata apa-apa, Izzan sudah menghilangkan diri dengan jambangan bunga di tangannya.

Izreen hanya mampu mendengus marah. Sudahlah bunga itu bukan miliknya, ditinggal pula berseorangan di dalam kereta yang panas itu! Ahh, makin panas hatinya!

*~*~*~*~*~*

            Izreen sudah mengipas-ngipas tubuhnya yang berbahang dengan tapak tangannya. Dia bersandar pada kereta Izzan. Daripada duduk dalam kereta, dia keluar pula. Walaupun hari sudah tidak begitu panas, tetapi bahangnya tetap terasa. Dia cuba menyabarkan hatinya sementara menunggu Izzan. Kalau ikutkan hati memang dia mahu sahaja pancitkan tayar kereta Izzan lepas tu menghilangkan diri naik teksi! Panas aje hati dia sekarang ini!

            Dia yang sedang mengomel seorang diri di situ tiba-tiba berhenti sendiri apabila kepalanya terasa seperti dipayungi, terik mentari tadi sudah berganti dengan rasa nyaman. Lantas kepalanya terdongak-dongak. Memang betul pun ada payung di atas kepalanya.

            Apabila dia menoleh ke tepi, alangkah terkejut dia dibuatnya apabila ternampak kelibat Daniel di sebelahnya. Riaknya selamba sahaja sambil memegang payung dan memayungi tubuh Izreen daripada panahan sinaran matahari. Izreen sudah mengangkat kening dan memandang Daniel dengan pandangan tajam.

            “Buat apa berdiri tengah-tengah panas macam ni? Nak sakit balik ke?” Daniel menegur dahulu dengan nada monotonous nya.

            “You nak sibuk apa? Suka hati I lah!” Suara Izreen sudah naik satu oktaf. Perasaan marahnya memang selalu memuncak kalau lelaki ini muncul di hadapan mata.
            Daniel menghela nafas kasar dan berpusing ke arah Izreen.

            “You ni kalau sehari tak melenting tak boleh ke? Asyik melenting aje kerja dia…” Tegur Daniel lembut sahaja tetapi telah membangkitkan lagi kemarahan Izreen. Dia mencebik sebelum membuka mulut.

            “Memang! Kalau I nampak aje muka you yang annoying ni otomatik darah ni rasa naik ke kepala! Sakit je hati ni rasa!” Tempelak Izreen lagi.

            “Apa masalah you ni hah? I rasa I tak ada buat salah apa-apa dekat you pun. Yang you nak marah sangat dengan I tu kenapa sebenarnya?” Soal Daniel ingin tahu. Dia masih mengekalkan nada yang sama, sedikit pun tidak menaikkan suaranya walaupun hati tengah bengang juga sebenarnya.

Pada mulanya memang Daniel ingat mahu diamkan sahaja firasat hatinya, tetapi dia pun semakin bengang dengan Izreen yang tidak pernah mahu berbaik dengannya. Sekurang-kurangnya dia mahu tahu apa yang salah sangat dia buat sampai Izreen marah macam ni!

            “You tu paling annoying sebab tak bagi I keluar wad semalam!”

            “Seriously? Sebab tu je?” Duga Daniel lagi.

            “Excuse me… You tu siapa? I tak kenal you pun okey…”

            Uhhh… Sentap! Tipu lah kalau Daniel cakap dia tak sentap dengan ayat kejam Izreen tu. Dah sah-sah kenal tapi boleh dia cakap macam tu? Tapi dia kekalkan riak biasa dan teruskan menyoal dengan nada monotone dia.

            “Okey… Then apa yang you marah sangat kalau you tak kenal I pun kan?”

            Kali ini Izreen pula yang tersentap. Terasa seperti kena tampar sedas di pipi! Dia sudah gigit bibir sendiri.

            “Tak ada sebab! I nampak aje muka you, I jadi meluat!” Balas Izreen tidak mahu kalah.
            Daniel tergelak kecil mendengarkan alasan tidak matang yang keluar daripada bibir Izreen itu. Okey lah, sakit tu ada. Tapi malas lah dia nak bergaduh dengan orang yang macam tak matang ni kan? Biar lah dia…

“You ni memang ridiculous betul lah Cik Izreen. Pertama kali I jumpa orang macam you…” Perli Daniel sambil tertawa.

            Izreen sudah semakin terbakar, apatah lagi bila dia dengar tawa kecil yang tercetus daripada bibir Daniel.

            “Okey lah I tak nak buat you terus meluat, baik I pergi dulu...”

            “Hah, memang patut pun!” Belum sempat Daniel menyudahkan ayatnya, Izreen sudah memotong. Daniel hanya mampu tersenyum dan tergeleng kecil.

            “Nah, ambil payung ni… Nanti kalau sakit lagi susah pula. Kesian you kena tahan rasa meluat kena jumpa I lagi…” Ujar Daniel sambil menyerahkan payung di tangannya itu. Tetapi Izreen masih lagi memeluk tubuh dan tiada tanda-tanda mahu menyambut.

            “Tak payah! I tak nak!”

            “Hmmm… Okay, up to you. I guess you memang sengaja nak sakit lagi supaya boleh jumpa I lagi kut? So… See you again Cik Izreen… Bye.” Ucap Daniel bersahaja dan terus berlalu. Meninggalkan Izreen yang bengang sendiri itu.

            “Hey, mulut you tu memang macam longkang kan!!! Kalau ya pun I masuk hospital, I tak ingin lah masuk hospital ni lagi! Never again! Memang tak lah I nak jumpa you lagi! Damn you!” 
            Tangan Izreen sudah menumbuk-numbuk angin seolah-olah dia sedang menumbuk Daniel. Bengang di hatinya kala ini hanya Allah sahaja yang tahu!!!


*~*~*~*~*~*
                                                              
                                                         ~Bersambung.....~

P/S: rajin-rajin lahh click reaction box tu dan komen2 ye.... :DD 
       then jgn lupa like.... :)
       Terima kasihhhhhhhh... <3 you all...

No comments:

Post a Comment