Followers

Friday, March 30, 2012

[Hello Suami, Hai Isteri!] Fakta HOS, HPI!!

Hai.....


Dalam post ni, qminz nk share korang beberapa fakta pasal novel Hello Otaku Suami, Hai Puteri Isteri. Fakta yg mungkin korang perasan atau pun tak..^^

First of all, tajuk die: Hello Otaku Suami, Hai Puteri Isteri.
Seriously, kadang2 qminz sendiri rasa tajuk ni ntah hapa2, memang random gila sebab tak tahu nak buh tajuk apa. Then kenapa kat post blog kami ringkas kan jadi HOS, HPI? sebabnya, kat title x boleh guna 'strikethrough', so mmg x boleh nak stretch that words lah. (Kalau actually boleh buat strikethrough kat title tolong lah bg tutorial kat qminz, tak reti nak buat lah, we tried to google it how but failed miserably)  


*edit*
Untuk mengelak kekeliruan, kami memilih untuk menukar tajuk (takda lah tukar sgt pun, just cancelkan terus perkataan Otaku dan Puteri tu..) Sorry for the inconvenience!! ^^;;;

Then, nama Putri Shazlin. Nama Shazlin PUTRI tau, bkn puteri. Ini memang mummy daddy dia saja bagi nama macam tu kat dia dan adik dia Putri Hazlinda, diorg ni takde Megat ker keturunan raja ke..NO..mmg xda, sebab tu qminz guna Putri instead of Puteri. 

Nama panggilan Lin: dlm novel ni ada 3, Lin untuk keluarga dan Tania. Then, Airyl pulak..semua orang dah tahu: Puteri, dan kawan2 Lin di kolej panggil dia : Risha, amek dari Puteri Shazlin.

Shazlin ni dia cepat berubah mood. contohnya, kalau tgh merajuk kejap je merajuk. Pujuk skit dia dah okay. Kalau marah pun selalunya macam tu, even kalau dia takut pun sekejap je dia boleh okay balik macam tak ada apa2 yang berlaku, tapi bila dia takut mmg dia takut betul2 lah, bila marah, marah mmg jerit2. She's just get over it + back to normal quickly..

Siapa perasan nama adik beradik Airyl semua ada satu jer. Dlm chapter .:12:. pun Airyl ada cakap "nama saya satu je, Airyl" nama abang long: Aaron, kembar dia Airylia, Airul adik plg kecik.^^

Airyl sangat2 respect abang dia, sangat2 rapat sampai bila Aaron nk pergi sambung belajar dia cakap dia nak ikut. Sanggup tinggal kembar dia kat sini. Bila Aaron stop smoking, dia pun stop smoking, Aaron mmg bagi pengaruh yang besar kat Airyl.

Airylia pulak sebab dia kena tinggal dengan abang kembar dia, dia jadi seorang yang sangat kuat dan tabah + berdikari. Adik diorg Airul pula, sebab sebelum Airyl pergi jepun dia ada pesan jaga kakak elok2 dan ibu ayah, then dia sangat2 sayang kakak dia Airylia (tahap sister complex lah), sangat mengambil berat kat ibu bapa dia. 


Dan fakta terakhir hari ni, semua location (kawasan perumahan, nama jalan), nama syarikat, nama kolej dan sebagainya adalah fictional. qminz mmg reka sendiri, sbb kdg2 kalau tak berapa nk familiar dgn kawasan KL+terlalu mls nk buat research, we'll just create it. hehehe... ala...cite orang putih pun selalu buat cam tu..contohnye: Vampire Diaries, Mystic Falls. Diorg reka je pekan tu...


OK.. dh byk facts yg kami bagitau...len kali lah pulak eh..
bye..^^

Thursday, March 29, 2012

[Hello Suami, Hai Isteri!] 12


Hello Otaku Suami, Hai Puteri Isteri!
.: 12 :.
“Kenapa awak tak mesej saya cakap dah sampai tadi?” Tanya Airyl tenang, dia sudah mematikan talian dan menyimpan telefon bimbitnya ke dalam poket seluarnya. Tanpa dijemput Airyl mengambil tempat bertentangan dengan Shazlin, Shazlin masih memandangnya marah.
“Saya kan sampai awal, kalau saya mesej awal-awal kelam kabut pulak awak datang nanti. Dah lambat tu, boleh pulak tanya saya lambat lagi ke?” Jawab Shazlin acuh tidak acuh, matanya kini menjeling ke luar cermin jernih itu, melihat gelagat orang di luar yang lalu lalang. Pedas rasa diperli sedemikian rupa, Airyl menarik nafas dalam-dalam sebelum menbidas.
“Saya tak lambatlah, saya tak pernah lambat bila berjanji dengan orang. Saya cuma tak nampak awak duduk kat sini, kalau awak beritahu awak dah sampai mesti saya cari awak sampai jumpa tadi..” Airyl membela dirinya, dia memang tidak pernah lewat jika berjanji dengan orang sikap, itu yang dia pelajari dari masyarakat jepun semasa tinggal disana, ketepatan masa amat penting baginya.
“Dia yang jemput orang, dialah yang kena mesej.” Gumam Shazlin, namun Airyl dapat menangkap bait-bait kata-kata Shazlin. Timbul rasa bersalah yang menggunung.
Ok look, im sorry. Saya silap, maafkan saya.” Airyl beralah, mood Shazlin yang tak baik tidak sesuai untuk meneruskan perbincangan mereka. Setidak-tidaknya dia perlu biar Shazlin sejuk dahulu. Walaupun sudah memohon maaf, masih tiada perubahan pada wajah Shazlin, muka yang comel hilang kecomelannya kerana ditarik masam. Shazlin tidak mahu terlalu cepat memaafkan Airyl yang dianggap sebagai orang asing baginya walaupun kata mummy dan daddy, mereka pernah berkawan ketika kecil.
“Nasiblah air-cond kat cafe ni kuat, kalau tak terbakar dah hati saya tunggu awak.” Kata Shazlin, dia kemudian menyedut air coklat aisnya yang sudah berbaki tiga suku. Airyl hampir tergelak bila Shazlin kata hatinya hampir terbakar, perkara yang sengaja Shazlin katakan kerana ingin menunjukkan betapa dia marah dianggap lucu pula bagi Airyl. Namun dia cuba tahan tawanya dari meledak, nanti tak pasal-pasal tuan puteri di hadapannya kini mengamuk, sudahlah tuan puteri ni cepat melenting.
“Kenapa datang awal sangat? sampai setengah jam awal awak datang.” Soal Airyl, dia tertanya-tanya mengapa Shazlin menyatakan dia sampai 50 minit yang lalu.
“Habis, awak nak biar driver saya nampak saya keluar dengan awak? Abang Lan tu bukan boleh percaya, nanti dia hebohkan satu rumah yang saya keluar dengan awak. Elok-elok katanya meminang minggu depan, jadi majlis nikah terus, baru padanlah dengan muka.” Bebel Shazlin panjang, Airyl tidak dapat menahan tawanya lagi. Entah mengapa apa yang Shazlin katakan berbunyi lucu ditelinganya, berdekah-dekah ketawanya. Berbicara dengan Shazlin secara berhadapan memang berbeza dengan bercakap melalui telefon, walaupun cara Shazlin bercakap masih sama tetapi setidak-tidaknya dia terhibur melihat memek muka Shazlin yang berbagai. Hilang rasa nervous Airyl, sehinggakan dia mampu ketawa dan tersenyum.
‘Kurang asam, dia gelakkan aku…’ Luah hati Shazlin yang kegeraman, giginya diketap kuat. Kalau diikutkan hati mahu saja dia gigit kepala lelaki dihadapannya kini. Tangan Shazlin dikepal menahan marah, tiba-tiba sahaja dia menghentak meja secara tidak sedar.
“Yang awak gelak tu kenapa!! Damn it!!” Marah Shazlin, terdiam Airyl bila dijerkah Shazlin. Mereka yang di meja berdekatan turut memandang sekilas ke arah Shazlin yang sedang marah, kebanyakan mereka menganggap Shazlin dan Airyl sedang bergaduh manja, couple fight. Padahal Shazlin dan Airyl bukanlah pasangan kekasih, berkawan pun tidak.
‘alamak…dah melenting la pulak puteri ni, tu la Airyl yang kau gelakkan dia kenapa.’ Marah Airyl pada diri sendiri. Airyl sudah takut untuk membuka mulut, dia membetulkan kedudukannya. Dia berdehem perlahan lalu mengungkapkan lagi kata maaf, “sorry..”
‘ish..yang aku termarah dia kenapa…habisla, takda can la nak pujuk dia suruh cakap dengan mak bapak dia.’ Hati Shazlin bermadah, kemudian dia menyambung lagi menasihati dirinya sendiri, ‘ah…tak boleh pujuk aku paksa, tak pun ugut dia. Aku dah marah dia mesti dia tengah cuak, Putri Shazlin maintain garang..’ 
Masing-masing terdiam melayan perasaan sendiri, Airyl mula tidak senang duduk bila Shazlin terus dengan marahnya, sampai bila mereka hendak duduk di situ tanpa berkata-kata apa.
“Cuba awak bertenang. Kan saya dah minta maaf, kita jumpa ni nak berbincang bukan bergaduh.” Pujuk Airyl tetapi Shazlin langsung tidak makan pujuk, Airyl perlu belajar macam mana nak pujuk Shazlin.
‘tak boleh jadi ni,’ bisik hati Airyl.
“tunggu kejap..” Kata Airyl sebelum dia bangun ke kaunter, Shazlin tidak ambil kisah dengan apa yang dilakukan Airyl, dia hanya menyibukkan diri membetulkan rambutnya. Seketika kemudian Airyl duduk kembali ke tempatnya, dia tersenyum namun Shazlin tidak dapat memahami apa maksud disebalik senyuman itu. Berkerut dahi Shazlin memikirkan apa kena dengan Airyl yang tiba-tiba sahaja senyum kepadanya. Dalam sibuk Shazlin berfikir tiba-tiba datang seorang pelayan menatang dulang, dia menghidangkan lebih sepuluh jenis kek, puding dan juga ais-krim di atas meja itu. Shazlin tidak berkedip mata melihat bila tangan pelayan itu meletakkan satu per satu pinggan yang berisi dessert itu. Telan air liur Shazlin melihatnya, mulutnya muncung bukan kerana merajuk atau marah lagi tetapi kerana teringinkan makanan itu.
‘wah….memang berkesan taktik ni, dah nak meleleh air liur dia ni aku tengok. Bukan senang aku nak belanja orang makan, adik aku pun aku tak belanja tau Tuan Puteri oii’ Bisik hati Airyl, dia sudah menongkat dagu melihat gelagat Shazlin bila semua dessert ini dihidangkan. Dia tersenyum kerana terhibur dengan ekpresi wajah Shazlin, priceless, memang kelakar dah macam dalam anime pulak. Susah nak cari manusia normal berperangai macam Shazlin ni, macam kartun.
“ah! Ah!” Laju sahaja Airyl menegah sambil menampar tangan Shazlin bila dia mahu mengambil cheese cake dihadapannya sebaik sahaja pelayan tadi meninggalkan mereka.
itai…(sakit)” Shazlin mengaduh kesakitan, pipinya dikembungkan tanda geram. Shazlin mengecilkan matanya sambil memberi pandangan tajam kepada Airyl, tak sangka Airyl berani memukul tangannya walaupun bukanlah sekuat mana tetapi sedang orang tuanya tidak pernah walau menjentik dia, ini Airyl yang tiada kena mengena dengannya pula yang naik tangan. Ini belum berkahwin kalau dah kahwin entah macam manalah nanti, teringat dia pada mimpi semalam, mungkinkah dia akan dibuli seperti dalam mimpi itu. Muncung Shazlin semakin panjang bila terfikir begitu, Airyl pula buat muka tidak bersalah. Airyl agak terkejut bila Shazlin berbahasa Jepun tadi, tetapi dia menjaga riak wajah supaya nampak serius.
“awak tak boleh makan ni…” Airyl memberi amaran, tetapi belum habis dia bercakap Shazlin terus memotong.
“kedekut!!!” Shazlin berkata lalu mencebik kembali, merajuklah tu.
“Kejaplah saya tak habis cakap lagi…ini semua untuk awak..” Airyl baru berkata sampai situ tangan kanan Shazlin sudah menyambar garfu dan mengigitnya, wajahnya berseri kembali dengan senyuman. Dia menanti lampu hijau dari Airyl, Airyl tergelak kecil melihat Shazlin begitu tetapi Shazlin sikit pun tidak marah, tetapi dia memandang Airyl dengan penuh ceria.
“..kalau awak janji dengan saya kita akan berbincang baik-baik, awak jangan menjerit-jerit marah saya, mesti tolak ansur..okay?” Kata Airyl, Shazlin dengan pantas mengangguk-angguk faham. Dia bersungguh-sungguh menunjukkan wajah seperti kucing yang sedang meraih simpati dengan mata yang bersinar-sinar, supaya Airyl percaya dengannya. Airyl kemudian tersenyum dan menolak mangkuk ais-krim ke depan Shazlin.
“Makan ni dulu, nanti cair…” Kata Airyl, Shazlin terus mengambil sudu pula dengan tangan kirinya.
Jal meogosubnida! (saya makan dulu)” Sebut Shazlin riang lalu mula makan ais-krim itu.
‘la…cakap korea pulak budak ni..’ Berkerut kening Airyl kehairanan, tapi bibirnya mengulam senyuman. Dia membiarkan sahaja Shazlin merasai satu demi satu juadah itu. Shazlin sikit pun tidak berniat untuk menjemput Airyl makan bersama, Shazlin lupa terus marahnya, lupa terus perkara yang merunsingkan, lupa tujuan dia berada disitu, dan juga lupa yang perutnya sudah nak kembung kerana minum air coklat dua gelas setengah.
‘Sedapnye….’ Jerit Shazlin yang di dalam mindanya, sekali lagi dia membayangkan diri sendiri di dalam mindanya sedang berlari keriangan sambil menjamah kek-kek itu.
“Puteri…” panggilan Airyl menyedarkan. Shazlin terus mengangkat muka, sudu diletakkan di atas salah satu pinggan itu.
“Apa awak panggil saya tadi?” Tanya Shazlin, kemudian dia mengetap bibir dan garfu diletakkan pada bibirnya.
cutenye bila dia buat macam ni…’ Puji Airyl dalam hati.
“Puteri…” Ulang Airyl, berkerut dahi Shazlin kehairanan.
‘dia ni tak tahu ke family aku panggil aku Lin?’ Gerutu Shazlin dalam hati. Dia berasa segan pula bila dipanggil begitu. Shazlin menghalakan garfu kearah Airyl, dia mengecilkan matanya.
“Kenapa awak panggil saya macam tu?” Shazlin bertanya dengan muka innocent.
“Kalau saya tak panggil awak macam tu, saya nak panggil awak apa?” Tanya Airyl sambil tergelak kecil, kalau diikutkan Airyl seorang yang agak pemalu kerana dia tidak pandai bergaul dengan orang lain tetapi hari ini begitu mudah dia ketawa, senang terhibur dengan karenah Shazlin yang seperti budak kecil. Dia sendiri tidak sedar yang dia bercakap lebih banyak dari kebiasaan.
“Keluarga saya panggil saya Lin, keluarga awak pun panggil saya Lin. Kalau taknak panggil Lin awak boleh panggil saya Risha, kawan-kawan saya panggil saya Risha, nak formal sikit panggil saya Shazlin..” Terang Shazlin kepada Airyl, Airyl cuma mengangguk  faham.
“Tapi..masa kita kecik saya panggil awak puteri..” Airyl memberitahu perkara yang telah lama dilupakan Shazlin.
‘walaupun sekarang saya ada maksud lain disebalik gelaran puteri tu,’ desis hati Airyl, tetapi mestilah dia tidak akan sesekali memberitahu dia menggelar Shazlin ‘Puteri’ sehingga ke hari ini kerana sikap Shazlin yang manja, kalau dia merajuk dan marah lagi Airyl sudah mati akal macam mana nak pujuk dia lagi.
“eh?” Mata Shazlin membuntang terkejut, dia tidak ingat Airyl pernah memanggilnya begitu sebelum ini. Pipi Shazlin merona sedikit kemerahan, segan pula bila Airyl mengungkit hal itu walaupun dia tak ingat apa-apa. Airyl mengangguk untuk memberi kepastian kepada Shazlin yang dia tidak berbohong. Shazlin ketawa buat-buat untuk menutup rasa segannya. Tangannya menyambung menyuapi puding ke dalam mulut.
“Awak pulak, saya nak panggil apa?” Soal Shazlin.
“Nama saya satu je, Airyl..” Airyl berkata, memang betullah nama dia cuma Airyl, Airyl bin Zainal. Semua adik beradiknya mempunyai nama yang pendek, tiada seorang pun yang ada lebih satu nama.
“Masa kita kecik-kecik dulu saya panggil awak apa?” Shazlin bertanya lagi, dia tertanya-tanya pula bagaimana dirinya menggelarkan Airyl sewaktu mereka kecil dahulu. Airyl menjawab dengan muka selamba,
“abang..”
“ehhhhhhhhhhhh……?” Shazlin tidak percaya, mujur suaranya tidak terlalu kuat. Membulat matanya dek terkejut.
‘Biar betul mamat ni…eh bukan, bukan biar betul dia, biar betul aku ni panggil dia abang.’ Gerutu Shazlin di dalam hatinya. Berkerut-kerut wajahnya tidak percaya.
“awak panggil saya abang, macam Airylia panggil saya. Awak rapat sangat dengan Airylia dulu, so awak rapat dengan saya. You called me abang.” Terang Airyl, mulut Shazlin terus dibentuk seperti huruf O menandakan dia faham.
‘Takkan aku nak panggil dia abang kot, tak nak lah.. segan aku..’ Shazlin berfikir, dia kemudian buat-buat ketawa lagi.
“Kalau macam tu saya panggil awak…Airyl lah…” Lalu memberikan senyuman paksa, kelopak matanya yang terkatup sedikit membentuk seperti bulan sabit yang terbalik nampak sangat comel.
“Ikut suka awaklah,” jawab Airyl tidak kisah. Asalkan bukan nama yang tak elok dia tidak kisah, jangan dipanggil babboon ker, celaka ker, monyet ker, apa-apa sahaja yang tak elok dia tidak mahu. Airyl asyik memandang Shazlin yang telah menyambung menjamah dessert yang terhidang, Shazlin tiba-tiba rasa kekok pula. Shazlin panggung kepalanya, berbelah bahagi sama ada hendak menjemput Airyl makan bersama. Tapi semandangkan Airyl belum pun makan atau makan apa-apa sedari tadi, dia mengajak juga.
“awak…tak nak makan apa-apa ker?” Tanya Shazlin kepada Airyl, dia kemudian menolak salah satu pinggan yang masih belum diusik kehadapan Airyl. Airyl menggeleng lalu menolak semula,
“Kan saya cakap, ini semua untuk awak..” ujar Airyl, hati Shazlin berbunga riang. Airyl memanggil pelayan untuk memesan Nescafe ais, air kegemaran Airyl.
“Awak nak tambah apa-apa tak?” Tanya Airyl, Shazlin hanya menggeleng. Apa yang ada di atas meja itu sekarang sudah terlalu banyak untuk dirinya, cukup-cukuplah lagipun dia sudah mengambil sarapan dirumah sebelum keluar tadi, tak makan tengaharilah Shazlin hari ini. Terlalu kenyang.
“Macam mana awak tahu saya suka macam menda-menda ni? Especially cakes and ice-cream…” Tanya Shazlin sebaik sahaja pelayan itu berlalu meninggalkan meja mereka, Shazlin tahu Airyl bukan memilih ini semua secara rawak.
“Masa dinner kat rumah awak hari tu, saya tahu awak pun tak boleh makan macam saya…” Airyl berhenti seketika, Shazlin terus memberi perhatian kepadanya. Mereka sudah boleh berbual, tidak lagi bergaduh dan Shazlin sudah pun lupa yang dia memarahi Airyl tadi.
“…tapi, bila dessert keluar awak terus berubah. Orang cakap apa pun awak senyum je.” Sambung Airyl.
“Awak tengok saya saja malam tu ek?” Kata Shazlin, sengaja mengusik begitu. Mulalah perangai perasannya tu, perasan cantik sebab itu Airyl memandangnya malam itu.
‘hump, tak sia-sia aku pakai cantik-cantik hari tu..’ Perasan Shazlin dalam hati, dia terlupa ‘cantik’ itulah salah satu faktor mengapa keluarga Airyl mahu mempercepatkan hari penyatuan mereka.
It was too obsvious okay, takda siapa yang tak perasan awak jadi macam kena pukau dengan semua dessert malam tu.” Sanggah Airyl dalam sindiran.
“owh….too obsvious eh?” Shazlin bertanya kembali, dia termalu sebentar. Pada sangkaan Shazlin, Airyl seorang yang selalu memerhati kerana Airyl kurang bercakap. Cuma hari ini Airyl bercakap banyak, itu pun kerana menjawab soalan-soalan Shazlin. Kerana mood Shazlin yang baik, Shazlin sedikit pun tidak marah atau rasa tersindir.
‘Inilah masanya…mood dia dah okay,’ ujar hati Airyl kepada dirinya. Dia menyedut air nescafe ais yang baru sahaja sampai sebelum memulakan bicara untuk menyelesaikan masalah mereka. 
“Shazlin, awak….dah ada kekasih?” Soal Airyl terus, dia tidak mahu membuang masa lagi. Shazlin tidak terkejut dengan soalan itu kerana dia sudah bersedia untuk menjawab apa sahaja yang bakal ditanya oleh Airyl.
“Sekarang tiada.” Jawab Shazlin ringkas, dia melontarkan kembali soalan yang sama kepada Airyl, “Awak ade girlfriend dah ker?”
“Takda,” Airyl juga memberikan jawapan yang ringkas, sememangnya dia masih belum pernah bercinta. Semasa di Jepun dahulu dia lebih banyak menghabiskan masa dirumah atau di Akihabara, tidak ada masa baginya untuk mencari cinta, tambahan pula disana tak banyak pilihan. Bila sudah pulang ke Malaysia, dia cuma menumpukan perhatian pada pelajaran, tamat belajar dia terus bekerja di syarikat ayahnya. Walaupun sudah banyak pilihan, masih belum ada yang berjaya mencuit hati Airyl.
“hurm….betul ker family awak nak datang meminang saya minggu akan datang ni?” Tanya Shazlin selamba, Airyl yang sedari tadi hanya melihat wajah cute Shazlin mengangguk.
“Saya ada tanya ibu saya malam tadi, ibu takdalah jawab direct tapi rasanya macam ya. Ayah pun dah sibuk menghubungi keluarga saya yang lain, bapa saudara, mak saudara saya, so yeah.. I think so.” Terang Airyl panjang, Shazlin mencebikkan bibir, sebelum Airyl menyambung Shazlin terlebih dahulu bertanya.
“Awak tak cakap ker kat ibu awak yang awak belum bersedia?”
“Awak ingat saya tak cuba?”
*~*
“Ibu, Airyl nak tanya something..” Airyl bersuara, Hajjah Suri berhenti dari bekerja, niat ingin membancuh air untuk suami tercinta bertangguh sebentar. Airyl kini bersandar pada kabinet dapur disebelah Hajjah Suri, hanya mereka berdua disitu, orang gajinya awal-awal telah lagi disuruh meninggalkan dia dan ibunya sendirian.
 “tanya apa?” Hajjah Suri bertanya sambil memandang anak bujangnya ini.
“er…nak tanya…” Airyl agak keberatan untuk bertanya, tetapi dia inginkan kepastian, “betul. Ke. Ibu. Nak. Pergi. Pinang. Puteri.Shazlin. Minggu. Depan. Ni?”
Airyl bertanya seperti robot sahaja, dia menyebut satu per satu perkataan. Berkerut dahi Hajjah Suri, lalu dia bertanya “macam mana pulak Airyl boleh tahu ni?”
“Dia beritahu…” Airyl terlepas cakap, dia menampar diri sendiri di dalam mindanya.
“dia?” Hajjah Suri bertanya, Airyl cepat membelit fakta,
informer dalam rumah..” Bohong Airyl, dia tidak mahu ibunya tahu yang dia berhubung dengan Shazlin. Informer dalam rumah boleh jadi adik-adik Airyl ataupun orang gaji mereka kerana mereka memang suka bergossip, tak pernah jemu memasang telinga mengambil tahu mengenai hal orang lain dan bersembang menyampaikan berita jadi jawapan yang Airyl beri agak logik, Hajjah Suri terus mempercayai kata-kata Airyl.
so…betullah ibu?”
Hajjah Suri mengangguk, muka Airyl terus menjadi kelat.
“Ibu, kenapa cepat sangat, ayah cakap nak bagi Airyl masa berfikir dulu..” Airyl terus mencari peluang mengelak.
“perkara baik lagi bagus kalau dicepatkan,” ujar Hajjah Suri.
“er…tapi..” Belum sempat Airyl habiskan kata-katanya Hajjah Suri lebih pantas memotong, “kenapa Airyl tak suka Shazlin ke?”
“eh, bukan macam tu…” Airyl terus menyanggah, tetapi Hajjah Suri pula memerangkap Airyl.
“Jadi sukalah?” Kata Hajjah Suri ceria, sengaja dia perangkap Airyl. Airyl sudah menjadi serba salah.
“bukan macam tu..” Airyl cuba lari lagi, Hajjah Suri terus menerus mengasak Airyl, “la..tak suka pulak? apa yang Airyl tak suka pasal Lin, cuba cakap kat ibu.’
‘ah…susahnya nak cakap..’  keluh hati Airyl.
“Lin tu cantik, comel, cute, manja, baik, pandai, perfect dimata ibu, terima jelah..” Hujah Hajjah Suri, Airyl mengeluh di dalam hati
“tapi…”
“tapi apa lagi?”
“Airyl tak sedia lagi…” Airyl berterus terang, namun Hajjah Suri tak dapat menerima alasan Airyl.
“Tak payah nak mengarut, Airyl tu dah besar panjang. Apanya tak sedia? Perkahwinan akan buat Airyl lebih dewasa, belajarlah…bukannya ibu suruh kahwin esok, bertunang kejap lepas 2 bulan kahwinlah.” Hajjah Suri menyambung hujahnya. Terkejut Airyl mendengar tempoh pertunangannya 2 bulan sahaja.
‘lepas 2 bulan?’ jerit hati Airyl terkejut.
“Sudahlah, ibu nak buat air untuk ayah. Kamu jangan nak kacau ibu dah, ibu tetap nak Airyl kahwin dengan Lin, full stop.” Ujar Hajjah Suri lalu menyambung membancuh air, dia sudah tidak mengendahkan apa-apa yang diperkatakan Airyl selepas itu, akhirnya Airyl berputus asa dan pergi ke biliknya.
*~*
“Diorang sama-sama keras..” Keluh Shazlin selepas mendengar cerita Airyl. Bagi Shazlin Hajjah Suri dan mummynya sama-sama keras, tidak mahu berginjak dari keputusan mereka.
I did my part already, Puteri nak saya cakap kat family saya, saya dah cakap. Sekarang awaklah pula cuba.” Kata Airyl kepada Shazlin, dia baru sahaja membuktikan dia bukanlah pengecut macam yang Shazlin tuduh dia sehari sebelum ini.
“Apa maksud Airyl?” Shazlin bertanya, muka Shazlin lebih serius sekarang. Tiada lagi wajah seperti kanak-kanak, tangannya juga sudah berhenti menjamah. Baki kek dibiarkan sahaja, dia akan menyambung makan lepas perutnya berasa lega kembali.
“Kalau keluarga saya datang meminang awak tolaklah.” Ternganga mulut Shazlin mendengar Airyl menyuruhnya menolak pinangan itu. Nampaknya akan ada tolak menolak tanggungjawab untuk membatalkan rancangan keluarga, antara mereka sama-sama nak menang, sama-sama mahu majlis batal tanpa ‘mengotorkan tangan mereka’, tetapi tiada siapa tahu siapa yang akan menang di akhirnya.
*~*~*
~bersambung~
an: hr ni awal skit sbb ad readers dah tanya. kalau ad salah bagi tahu eh...qminz mengedit chapter ni smbil didistract oleh online shopping page. x brape nak concentrate tadi. btw..panjg skit kan chapter ni? hehehe...suke tak?
kalau suke komen^^ heheh..click reaction je pun xpe^^ komen lagi best x2k

Thursday, March 22, 2012

[Hello Suami, Hai Isteri!] 11



Hello Otaku Suami, Hai Puteri Isteri!

.: 11 :.
Keesokkan harinya Shazlin tidak tidur semula selepas subuh, sesuatu yang sangat jarang berlaku terutamanya pada hari cuti begini. Usai solat subuh yang sudah hampir habis waktu itu dia bersiap dengan sweat shirtnya, dan track bottom. Shazlin berlari anak menuruni tangga, rambutnya yang diikat ponytail berayun ke kanan dan ke kiri. Sebaik sahaja dia menapak ke bawah, dia terus ke dapur.
“ai…Shazlin, awal bangun. Selalunya selagi mummy tak panggil makan tengahhari selagi tu lah Lin tak bangun-bangun.” Sindir Datin Norliyn kepada anak gadisnya itu. Datin Norliyn sedang menyediakan sarapan pagi terkejut mendengar derap kaki Shazlin yang melangkah ke dapur. Selalunya hanya dia berseorangan menyedia sarapan pagi setiap hari kerana Mak Jah hanya akan datang selepas pukul sembilan, sama waktu orang masuk pejabat tetapi Mak Jah akan pulang lambat sedikit dari waktu pejabat, selalunya Mak Jah pulang selepas dia dan Datin Norliyn siap menyediakan makan malam. Cuma kalau ada kerja yang perlu diselesaikan Mak Jah akan pulang lebih lewat, overtime.
“erm…ada hal nak buat hari ni,” Shazlin memberitahu mummynya, tetapi dia tidak akan sesekali bocorkan rahsia yang dia akan pergi keluar berjumpa Airyl, nanti bersorak kegembiraanlah mummy dan daddynya kalau mereka tahu, lain pulak jadinya nanti.
“hal?” Tanya Datin Norliyn tanpa berkalih ke arah Shazlin, tangannya sibuk memotong sayur untuk dimasukkan ke dalam bihun goreng nanti. Soal Datin Norliyn dibiarkan sahaja tidak berjawab. Shazlin membuka peti sejuk untuk mengambil kotak susu UHT, dia ingin mengalas perut sebelum pergi melakukan aktiviti pagi itu. Tangan Shazlin mencapai gelas dan menuang susu itu ke dalam gelas itu, lalu dia meneguk susu itu sambil bersandar pada kabinet dapur. Mata Shazlin sebenarnya masih mengantuk tetapi digagahkan juga untuk pergi berjogging pagi ini, matanya ditahan agar hilang kantuknya.
‘Pandai pula ambil minuman sendiri bila Kak Jah takda anak aku ni.’ Kata hati Datin Norliyn sambil menggeleng-geleng kepalanya, dia tergelak kecil bila teringat Shazlin yang manja itu akhirnya mengambil minuman sendiri. Nasib baik tahu di mana peti sejuk rumah mereka, kerana pintu peti sejuk di dapur itu sama seperti kabinet dapur, ada yang salah sangka rumah mereka tiada peti sejuk kerana tidak jumpa pintunya, almaklumlah integrated build-in refrigerator lah katakan.
Habis segelas susu diteguk, Shazlin meletakkan sahaja gelas yang digunakan ke dalam sinki. Jangan haraplah Shazlin hendak membasuhnya, dibiarkan sahaja disitu. Lagi pun dia tidak mahu lambat, kalau tidak nanti panas pula bila cik matahari sudah memunculkan diri dengan garangnya.
“Pergi dulu, mummy…” Kata Shazlin selamba lalu bergerak ke pintu depan rumah, Datin Norliyn menoleh lalu bertanya, “Lin nak pergi mana?”
Pelik juga perlakuan Shazlin hari ini, sudahlah bangun awal, hendak keluar rumah dengan hanya memakai sweat shirt dan track bottom, selalunya bukan main lagi berias, dengan make-up apa segala, lagi satu yang menjadi kemuskilan Datin Norliyn ialah sikap mendiamkan diri Shazlin, selalunya ada sahaja yang akan dicakapkan Shazlin, dia bukan jenis yang mendiamkan diri. Datin Norliyn berhenti dari memotong sayur, dia meletakkan pisau ke tepi lalu membontotti Shazlin. Shazlin berhenti sebentar di suiz utama rumah mereka, alarm dimatikan kerana dia tahu dialah orang pertama yang akan keluar rumah hari ini. Sesudah suiz alarm dimatikan Shazlin bergerak ke rak kasut, tangan cepat sahaja mencapai kasut sukannya yang berjenama NIKE. Dia menyarungkan kasut itu sambil diperhatikan Datin Norliyn tidak percaya.
“betul ker apa yang mummy tengok ni?” Tanya Datin Norliyn dengan matanya membulat tidak percaya, dia kepalanya sudah dapat mengagak apa yang Shazlin hendak buat. Sesudah Shazlin mengikat tali kasutnya dengan ketat dia terus berdiri menghadap Datin Norliyn, tangannya diletakkan di atas bahu Datin Norliyn.
“betullah mummy, Lin nak gi jogging ni.” Jelas Shazlin lalu tersenyum, sudah kurang sedikit rasa mengantuknya selepas minum susu tadi. Semangatnya kini menbara-bara, pergi jogging biar segar sikit badan hari ini.
“berat Lin naik ker?” Tanya Datin Norliyn, dia sendiri hairan mengapa anaknya yang kecil molek ini hendak buat senaman pagi. Selalunya malas, paling hebat senaman yang Shazlin buat adalah menari dan senam aerobik itu pun dua bulan sekali baru boleh lihat dia buat aktiviti itu. Shazlin yang mendengar pertanyaan Datin Shazlin terus mencebir bibirnya merajuk, dahi berkerut bila mummynya tanya begitu.
mummy ni, mana ada berat Lin naik…dah lah, nak pergi dulu. Mummy masak sarapan sedap-sedap tau…” Lin berkata, lalu dia mencium pipi Datin Norliyn kiri dan kanan.
“Pergi dulu…” Kata Shazlin perlahan, kemudian bibirnya kembali mencebik. Datin Norliyn tersengeh melihat anaknya yang tak habis-habis dengan muncung itiknya.
“Baik tak payah jogging kalau balik nak makan sarapan, kalau sedap mesti makan banyak nanti..” perli Datin Norliyn kepada Shazlin yang baru membuka pintu rumah. Shazlin berkalih, mukanya lebih monyok dari tadi.
“Okay, okay..mummy tak kata dah. Cepatlah pergi, matahari dah nak keluar tu nanti panas, Lin bukannya tahan panas.” Pujuk Datin Norliyn kepada anaknya.
itekimasu (pergi dulu),”  Ujar Shazlin lalu dia keluar dari rumah. Shazlin berjogging sekitar kawasan perumahan mereka, udara pagi yang dingin dihirup penuh nikmat. Dia berlari perlahan selama 40 minit sebelum berhenti di bahu jalan.
“bestnye udara…sejuk…” Luah Shazlin sendiri apabila dia berhenti sebentar untuk mengambil nafas yang sudah tidak teratur. Kawasan perumahan mereka yang agak tinggi di atas bukit membuatkan udara lebih dingin. Shazlin bersandar pada penghadang sambil mengambil angin, tangannya kejap memegang penghadang itu kerana berasa sedikit gayat. 
‘hmmm…badan segar macam ni baru ada semangat nak jumpa dia. Macam Sanchai, masa dia nak declare perang dengan Dao Mingsi dia pun pergi jogging dulu sebelum tampal kertas merah kat dahi laki tu.’ Monolog Shazlin di dalam hati, dia teringat babak dalam drama Meteor Garden versi Taiwan itu, kegilaannya terhadap drama membuatkan dia sering membandingkan kehidupannya dengan drama-drama yang ditonton.
“Tapi aku ni bukan nak pergi berperang, nak pergi bincang.” Shazlin bercakap seorang diri, kalau ada orang yang nampak dia bercakap seorang diri ini pasti akan dikatanya gila.
This marriage thing makes my world upside down..” Keluh Shazlin, dia kemudian berlari anak semula kerumahnya. Cukuplah untuk hari ini, dia perlu bersiap segera untuk keluar berjumpa Airyl.

*~*
Sudah 50 minit Shazlin menanti, orang yang ditunggu-tunggu tetap tidak muncul. Kalau diikutkan Airyl sudah lewat 20 minit dari masa yang dijanjikan, Shazlin pula datang awal kerana tidak mahu Razlan ternampak kelibat Airyl kalau mereka muncul pada waktu yang sama. Boleh jadi Razlan akan membawa mulut bercerita kata Shazlin berjumpa lelaki, kecoh seisi rumah nanti, mulut Razlan tu bukan boleh dipercayai sangat, mulut tempayan. Shazlin sudah memanggil pelayan untuk meminta air coklat yang ketiga, perutnya sudah hampir kembung dengan air tetapi duduk sahaja memang membosankan. Tangan Kanannya menongkat dagu, rambut depannya yang menutupi mata dikais-kais dengan jari supaya tidak mencucuk mata.
Sebentar kemudian pelayan datang menghantar minumannya, dia mengucapkan terima kasih kepada pelayan tersebut. Baru sahaja bibir dirapatkan pada straw, iphone4 Shazlin berbunyi menandakan ada mesej masuk. Shazlin membaca sms yang diterima sambil menghirup air coklat ais yang baru dihantar tadi.
‘sampai pun mesej dia ni..’ Omel Shazlin sebaik sahaja nampak ‘selfish boy’ di skrin telefon bimbitnya, dia sudah menukar ‘that boy’ kepada ‘selfish boy’ semalam, kerana kata-kata Airyl yang agak mementingkan diri semalam, lagipun dia sendiri mengaku dia mementingkan diri dalam smsnya. Shazlin sudah panas hati dengan kelewatan Airyl,

Salam,
awak lambat lagi ke?

What? Lambat lagi ke? Dia cakap,” hampir tersedak Shazlin kerana tidak menyempat-nyempat hendak memarahi Airyl. Muka Shazlin berasa panas kerana menahan marah, kalaulah café itu daddy dia punya sudah pasti dia menjerit. Shazlin cepat-cepat membalas mesej Airyl tadi.

‘lambat lagi ker?’ O.o
SAYA YANG PATUT TANYA SOALAN TU!!!!!!! SAYA DAH SAMPAI 50 MINIT YANG LEPAS TAU!!!! o(>_<+)o

Butang send ditekan, sengaja Shazlin menggunakan huruf besar biar Airyl tahu yang dia sedang marah, dia menjerit-jerit seperti orang gila marahkan Airyl dalam mindanya, sudah berkepul-kepul asap keluar dari telinganya. Emoticon yang ditambah dibelakang ayat menunjukkan dia sedang mengepal tangan menahan geram yang amat.
‘Kalau tak faham jugak aku tak taulah.’ Gerutu Shazlin dalam hati. Tidak sampai sepuluh saat selepas mesej yang berbaur marahnya dihantar, telefon bimbitnya menjerit nyaring irama lagu ‘Im The Best’, Airyl membuat panggilan pula.
“Awak kat mana?” sergah Shazlin sebaik sahaja dia menjawab telefon.
“hey, relex ah…salam pun tak bagi tiba-tiba marah-marah pulak.” Balas Airyl cepat. Airyl pasti Shazlin pasti sudah memuncungkan bibirnya, sebelum Shazlin membebel dia terlebih dahulu bersuara, “Awak dah sampai ke? Kenapa tak nampak pun?”
“Ya, saya dah lama sampai, awak yang lambat.” Marah Shazlin, penantian memang memenatkan, belum campur resah memikirkan cara untuk memujuk Airyl supaya beralah dengan dirinya, memang tak senang duduk Shazlin sepanjang 50 minit tadi, Shazlin bukanlah seorang yang boleh bersabar sangat tambah-tambah bab menunggu, memang dia tidak suka. Timbul rasa bersalah pada Airyl kerana tidak menghubungi Shazlin awal-awal.
“Awak di mana?” Tanya Airyl, sedari tadi dia belum nampak kelibat Shazlin.
“Dalam café ni lah, meja no…9” Shazlin belum habis dengan marahnya. Airyl mengeluh perlahan, nampaknya susahlah dia nak pujuk puteri seorang ni merajuk lagi. Airyl terjenguk-jenguk mencari Shazlin, tengkuknya sudah seperti tengkuk zirafah pula, namun dia masih tak nampak Shazlin.
Can please raise up you hand, please…saya tak nampak awak lah. Awak silap tempat ke?” Kata Airyl, dia boleh mendengar Shazlin merengus bosan di hujung talian.
‘boleh pulak dia suruh angkat tangan.. buat malu ja..’ gerutu Shazlin lagi di dalam hatinya, namun dia tetap mengikut permintaan Airyl. Airyl tertoleh-toleh mencari tangan Shazlin, akhirnya dia nampak seseorang mangangkat tangan, selang dua meja dari tempat duduknya. Airyl lekas bangun lalu menuju ke meja Shazlin. Memang patutlah mereka tidak perasan antara satu sama lain, mereka duduk membelakangi antara satu sama lain. Tubuh Shazlin yang kecil dan pendek memang tersorok disebalik kerusi yang tinggi tempat penyandarnya.
You can put your hand down now..” Kata Airyl sambil memandang Shazlin, Shazlin pantas monoleh untuk melihat si dia yang lewat. Mata mereka bertemu tetapi dalam pandangan yang berbeza, Airyl dengan pandangan rasa bersalahnya manakala Shazlin dengan pandangan marah.

*~*~*
~bersambung~

an: sorry korang, chapter ni terpendek lah. 8pages je. hurm..minggu dpan kita tgk mcm mna Airyl + Shazlin bersembang bertekak^^ 
sape bace kami sayang, hehe sape komen kami sayang x2. weeeeee...

Saturday, March 17, 2012

[Hello Suami, Hai Isteri!] 10


Hello Otaku Suami, Hai Puteri Isteri!


.: 10 :.

Usai solat zohor, Shazlin melipat telekung dan menggantungkannya pada penyangkut baju. Kemudian dia berlalu ke almari pakaiannya untuk menyimpan telekungnya di dalam almari, matanya beralih ke baju yang baru digantung di dalam almari sebelum dia menunaikan tanggungjawabnya sebagai hamba Allah s.w.t tadi. Hatinya berbunga riang semula, hilang sudah angin tidak eloknya. Tangannya menutup semula almari itu dengan perlahan, kakinya bergerak ke arah katilnya. Terus dia menghempaskan tubuh ke atas katil lalu berbaring di atas katil itu.

‘Kenapalah Uncle Zainal dan Auntie Suri suka sangat kat aku? Sebab aku cantik sangat ke?’ Teka Shazlin di dalam mindanya, dia memang suka memuji diri sendiri. Otaknya ligat memikirkan soal yang diperkatakan Datin Norliyn sebentar tadi, kalau ikutkan dirinya bukanlah sempurna, dia belum pandai memasak, mengemas rumah dia malas, semua kerja rumah diserahkan seratus peratus di atas bahu Mak Jah, sedangkan bilik tidurnya sendiri pun dia menyuruh Mak Jah yang kemaskan. Yang dia ada cuma badan sendiri, itu sajalah yang boleh dia banggakan. Lainlah kalau bakatnya dalam berfesyen boleh diambil kira dalam pengiraan calon menantu, dan juga bakat dia dalam bidang hiasan dalaman kerana itu bidang yang dia pelajari di kolej.  

Dalam sibuk bermain teka-teki dengan diri sendiri, Shazlin terlelap untuk jangka masa yang cukup untuk dirinya mendapat mimpi yang bukan-bukan lagi.

Dia bermimpi keadaan dirinya yang serabai tidak terurus, tidak secantik sebelum berkahwin. Rambutnya sebelum ini cantik hanya diikat tidak kemas, dahinya berpeluh kerana keletihan membersihkan rumah, tiba-tiba dia mendengar suara Airyl mengarahnya untuk menghidangkan makanan.

mummy daddy…Lin nak balik….Airyl buli Lin…’ Shazlin menjerit dalam hati. Menjerit sekuat hati menyuarakan ketidakpuasan hatinya dibuli sedemikian rupa. Tiba-tiba mimpi ngerinya berakhir bila iphone4nya menjerit minta dijawab, lagu nyanyian kumpulan penyanyi korea 2NE1 yang bertajuk ‘Im The Best’ berkumandang sekeliling bilik. Terpisat-pisat Shazlin bangun untuk menjawab talian yang sudah lama menanti untuk dijawab.

hello…” Jawab Shazlin dengan nada yang lemah, dia tidak membaca nama pemanggil terlebih dahulu tidak tahu panggilan yang diterima adalah Airyl. Airyl pula berdebar hebat, dia hampir kehilangan kata.

hello, Putri Shazlin?” Airyl seperti bertanya, untuk memastikan adakah dia menghubungi orang yang betul. Shazlin diam tidak menjawab, Shazlin berasa pelik siapa pula yang menghubungi dirinya. Shazlin menjauhkan telefon bimbitnya dari telinga, dengan mata yang masih berat dia membaca nama yang tertera pada skrin.

‘siapalah yang call aku ni, siap sebut nama penuh lagi tu..that boy…?’ Shazlin membaca dalam hatinya. Berkerut dahi Shazlin membaca nama yang baru disimpan tadi. Shazlin yang belum terjaga sepenuhnya menggosok kepala dan rambutnya memikirkan siapakah si pemanggil ini, dia masih mamai oleh itu dia tidak ingat siapa kah ‘that boy’.

That boy?” Tiba-tiba Shazlin terjerit bila teringat siapakah itu ‘that boy’. Matanya segera menjadi segar bugar terkejut dengan panggilan telefon itu, dia terus terduduk. Tangannya laju sahaja menampar muka, menyalahkan diri kerana menjerit tadi, risau mungkin Airyl terdengar jeritannya, jika itu berlaku maka tercatatlah rekod dia malu buat kali ke empat untuk hari ini sahaja.

“Putri Shazlin? Are you there?” Tanya Airyl lagi, dia sengaja buat-buat seperti tidak mendengar apa yang Shazlin jeritkan tadi. Lagipun dia tak pasti apa yang Shazlin jeritkan tadi dan mengapa dia menjerit seperti itu.

Yes, yes, yes..” jawab Shazlin pantas, Shazlin panik tiba-tiba sahaja jantungnya berdetak kencang, Airyl menghubunginya dalam keadaan dia paling tidak bersedia.

‘aish…kenapalah dia tak mesej je..janganlah dia dengar suara nervous aku,’ gerutu Shazlin dalam hatinya. Airyl menyambung bicara setelah tiada tanda-tanda Shazlin akan bercakap dahulu, mereka telah berdiam terlalu lama.

‘Baik cakap aku je, jangan bazirkan topup.’ Bisik hati Airyl. Dia berdehem sekali untuk menarik perhatian Shazlin.

“Saya minta maaf sebab tak jawab awak tadi, saya solat jumaat tadi.” Katanya sopan, tetapi Airyl tidak tahu dengan mengukit hal solat jumaat dan sms Shazlin mengundang malu yang teramat pada Shazlin. Mukanya sudah berona merah, Shazlin menyorokkan mukanya disebalik rabbit yang dipegang dengan tangan kirinya sebelum dia membalas kata-kata Airyl.

“mesej saya sampai lambat ke? Saya hantar pagi tadi.” Bohong Shazlin, dia tidak mahu Airyl menganggap dirinya tidak tahu menghormati waktu orang lain. Walaupun sebenarnya pagi tadi dia sedang enak dibuai mimpi, tetapi bedal sajalah bukannya Airyl tahu mengenai dirinya yang tidur sehingga matahari tegak di atas kepala.

“owh…begitu, iyalah kot. Mungkin sampai lambat, saya baru terima tadi.” Balas Airyl, dia masih belum membuka bicara yang sebenar. Sebelum dia sempat bercakap mengenai itu Shazlin terlebih dahulu bertanya,

So…apa yang awak nak bincangkan?” Tanya Shazlin.

“er… awak tahukan apa yang saya nak cakap?” Tanya Airyl kepada Shazlin, dia malu hendak menyatakan, oleh itu dia berharap Shazlin faham sendiri.

‘Ish, mamat ni, aku tanya dia, dia tanya aku balik!’ Omel Shazlin dalam hati, mulutnya terkumat kamit seperti memarahi Airyl. Patung arnabnya diletakkan kembali ke atas katil sebelum menyambung bicara.

“Manalah saya tahu apa yang awak nak cakap, saya bukan boleh baca fikiran awak.” Balas Shazlin, dia sengaja tidak mahu menyebut perkataan ‘kahwin’ itu. Biarkan sahaja si lelaki yang mulakan dahulu, apa-apa pun Airyl yang approach dia dahulu.

‘Cakap belit-belit pun tak guna, straight to the point je lah.’ Guman Airyl dalam hatinya, dia mencampakkan malunya jauh-jauh, dia menarik nafas dalam-dalam sebelum meneruskan kata.

“OK, pasal kahwin.” Ujar Airyl pantas, tangannya menggengam stereng keretanya dengan kuat. Dia diam sebentar menanti reaksi Shazlin namun dia hanya mendengar Shazlin menghela nafas seperti mengeluh.

“awak…setuju ke? Setuju ke dengan rancangan orang tua kita?” Airyl memberanikan diri untuk bertanya, dia tidak mahu melukakan hati tuan puteri ini, walaupun dia tidak tahu apa yang Shazlin rasai, sama ada dia bersetuju atau tidak namun Airyl tidak mahu buat Shazlin terasa seperti Airyl menolak perkahwinan ini kerana dirinya, merajuk pula anak gadis Dato’ Mirzan ni nanti.

“awak..?” Shazlin bertanya pula, dia enggan memberi jawapan. Airyl hampa bila Shazlin enggan menjawab, ini bermakna dialah yang terpaksa berterus terang dahulu.

“Saya…belum bersedia.” Kata Airyl ringkas, dia takut pula bila memikirkan apa reaksi yang bakal Shazlin berikan. Berdebar dada Airyl menanti butir bicara Shazlin pula. Airyl memang belum bersedia untuk menggalas tanggungjawab sebagai suami, bukan senang, besar tanggungjawab itu. Menjaga anak orang, orang memberi sepenuh kepercayaan pada dirinya, risau jika dia tidak dapat melakukan dengan baik. Shazlin mengeluh sekali lagi, bertambah-tambahlah risau Airyl.

“samalah kita, saya belum bersedia untuk menjadi isteri orang.” Kata Shazlin, dia sudah bersedia untuk berterus terang, mamainya sudah hilang dia perlu serius.

‘adalah peluang cerah tak kawen ni,’ bisik hati Shazlin sendiri, dia ingin meletakkan tanggungjawab membatalkan perkahwinan di atas bahu Airyl sepenuhnya kerana Airyl lelaki. Kalau Airyl cakap tak mahu mesti keluarganya tidak akan datang meminang.

“habis tu awak nak buat ape?” Tanya Airyl, dia mahu mendengar pendapat Shazlin dahulu. Mana tahu Shazlin ada pandangan mengenai hal ini. Shazlin belum menjawab, memang perbualan mereka lebih banyak berdiam dari bercakap.

“awak….awak boleh tak awak cakap kat family awak, awak tak nak kahwin lagi. Please…” Pujuk Shazlin. Shazlin kemudian menggigit bibirnya, bimbang akan apa reaksi yang akan diberi Airyl.

“saya ke nak kena cakap? Awak tak boleh ke..?” Airyl membalas, dia tidak mahu berdepan dengan ibu dan ayahnya untuk memberitahu dia tidak mahu berkahwin. Walaupun ibu dan ayahnya boleh bertolak ansur tetapi dia tetap tidak mahu melukakan hati orang tuanya. Mujurlah dia masih solo, kalau tidak mesti pening memikirkan nak jaga hati kekasih lagi.

“awaklah cakap, awak tahu tak keluarga awak nak datang meminang saya minggu depan?” Tanya Shazlin kepada Airyl yang setia menanti jawapan dihujung talian.

“Minggu depan?” tanya Airyl dalam nada terkejut, dia langsung tidak mendengar perihal meminang dari mulut orang tuanya pagi ini. Mereka buat keputusan sendiri. Airyl tidak sangka secepat itu mereka membuat keputusan, terlalu cepat. Dia belum pun berkata apa-apa mengenai hal ini.

“yup.”

‘apa ni, ayah cakap nak bagi masa kat aku. Alih-alih ada plan nak meminang pulak, minggu depan pulak tu.’ Rungut Airyl di dalam hatinya. Dia sudah tidak senang duduk, kalau boleh Airyl mahu penghawa dingin dikuatkan lagi biar kedinginan menenangkan dirinya namun tahap kesejukkan telah pun pada tahap paling maksimum. Kini cuma tinggal keretanya sahaja ditempat parkir kereta, dia sudah pasti akan lambat ke pejabat jika perbualan ini berlarutan lebih lama.

“awak tolak jelah pinangan tu..” Airyl berkata dengan selamba. Rancangan Shazlin hendak menolak segalanya ke atas bahu lelaki ini tidak berjaya. Shazlin mula naik marah, dia tidak lagi akan bercakap dengan sopan.

“kenapa pulak saya, awak cakaplah kat family awak yang awak tak bersedia lagi. Tak payah penat-penat diorang datang meminang.” Marah Shazlin, Airyl tersentak bila Shazlin mula meninggikan suaranya. Tak sangka gadis kecil molek ini boleh melontarkan suaranya kuat sebegini rupa.

“Saya tak boleh buat macam tu…I can’t say no to them for now, awak tak faham kedudukan saya…” Airyl berkata, belum dia habis memujuk Shazlin untuk menolak pinangan keluarganya Shazlin terlebih dahulu menjerit.

“Awak memang pengecut!!” bentak Shazlin sekali gus dia memutuskan panggilan. Telefon bimbit yang digenggam dihempuk ke atas tilam, mujurlah iphone4 itu tidak melantun ke atas lantai. Shazlin mengambil patung arnabnya dan seperti biasa patung tu menjadi mangsa dia melepaskan geram. Shazlin memegang telinga patung arnab itu yang panjang lalu dia menghempuk-hempuk ke atas katil itu.

‘geramnya aku, geramnya, geramnya…!’ Jerit hati Shazlin, dia terus menghempuk patung arnab itu sekuat hati. Tiba-tiba telefon bimbitnya berdering lagi menandakan mesej masuk, Shazlin berhenti dari terus menyeksa patung arnab itu. Tangannya pantas mengambil telefon bimbitnya dan membuka peti mesej.

That boy.’ Shazlin membaca nama pengirim, dia tersenyum sinis.

“Ada hati lagi nak hantar mesej kat aku.” Rungut Shazlin, dia membaca mesej yang dihantar oleh Airyl itu. Shazlin tidak tahu bagaimana tidak keruannya Airyl bila Shazlin memarahinya, bukan Airyl tidak tahu perangai Shazlin yang manja dan kuat merajuk kalau Shazlin mengadu kepada Dato’ Mirzan, sudah semestinya dia akan mendapat sesi ceramah dari ayahnya kerana menaikkan kemarahan puteri sulung Dato’ Mirzan itu.

Salam,
Putri Shazlin saya minta maaf sebab terlalu mementingkan diri tadi.
Tolong maafkan saya.

Shazlin memuncungkan bibirnya, dia tidak mahu mengalah dengan cepat walaupun separuh dari dirinya sudah pun memaafkan Airyl. Shazlin, cepat marah cepat sejuk, bukannya gaduh besar pun tadi, takkan nak merajuk lama-lama lagipun Airyl ni bukanlah sesiapa. Kalau Shazlin merajuk panjang pun Airyl tidak akan datang kerumah untuk memujuknya. Jari Shazlin pantas membalas mesej itu.

Airyl, awak tak boleh ke berdepan dgn ibu ayah awak cakap awak taknak kahwin lg.?

Shazlin menyentuh butang send, sebentar sahaja Airyl membalas mesej itu. Shazlin segera membuka dan membacanya.

Saya taknak melukakan hati ibu ayah saya, sbb tu saya tak boleh nak cakap macam tu kat ibu ayah saya.
Ps; awak dah maafkan saya blm?

Shazlin merengus perlahan, Airyl ni terlalu taat pada orang tuanya. Susahlah untuk dia menolak apa yang dipinta oleh ibu ayahnya.

‘baik betul budak ni kat mak bapak die..’ Monolog Shazlin sendiri.

Kalau mummy saya tak bagi saya tolak pinangan tu, padanlah dengan muka awak. Kena kahwin dgn saya!!

Balas Shazlin cepat, dia sengaja memprovok Airyl. Kata-kata maaf Airyl diabaikan sahaja, dari mahu hendak maafkan sahaja keterlanjuran kata Airyl, Shazlin terus mengabaikan sahaja kata maaf itu. Harap-harap lelaki itu akan beralah juga akhirnya.

Padan muka KITA OK, awak pun bukannya nak kahwin dgn saya pun kan?

“eh eh mamat ni, nak cari gaduh pulak.” Marah Shazlin kini bukan sahaja di dalam hati, tetapi sudah terucap dibibirnya. Shazlin mengetap gigi tanda geram, dia pantas menjawab mesej Airyl, skrin iphone4 ditekan dengan kuat dek geram.

Eh..nak cari gaduh ker? Apa pulak padan muka kita?(`) Kalau kita kahwin jugak, tahulah saya macam mana nak seksa awak!! Padan muka o(>< )o

Shazlin membalas dengan sinisnya. Sikap kebudak-budakannya terserlah dalam sms yang baru dihantar. Sudahlah mengugut seperti budak kecik, selitkan pulak emoticon pada mesej itu.

“biarkan…dia mesti cuak baca mesej aku..” Kata Shazlin sendiri, sebentar kemudian iphone4nya menyanyi lagi. Shazlin tidak sabar lagi untuk membaca apa yang dibalas Airyl.

(_”) saya bukan nak cari gaduh.\(--)Macam ni lah, kalau kita ber-sms macam ni sampai bila pun masalah kita tak settle. Kita jumpa bincang elok2, boleh? (_?)

“tak nak mengalah lagi? Siap balas emoticon aku lagi.” Shazlin merungut, Shazlin menghela nafas panjang. Lalu dia menjawab sms itu.

Time and location please o(>o<”)o

Shazlin sudah malas hendak berbalah dengan Airyl, betul juga kata lelaki itu. Kalau berterus-terusan bergaduh sampai bila pun masalah tidak akan selesai. Mereka perlu berbincang dengan serius, seperti orang dewasa bukan bergauh macam budak-budak.

Esok pagi, pukul 11. Tempat nanti saya mesej lain.

‘pagi?? Tak bolehlah aku tidur sampai tengah hari esok.’ Bisik hati Shazlin, dia membalas mesej Airyl.

OK

Sebaik sahaja butang send disentuh, kedengaran bunyi motor Razlan yang baru pulang dari masjid. Mungkin dia singgah dimana-mana, oleh itu dia lambat sampai ke rumah. Shazlin teringat dia perlu menempah Razlan untuk menghantarnya untuk bertemu Airyl esok. Perut Shazlin yang belum diisi lagi sejak pagi bernyanyi-nyanyi minta diisi, Shazlin dengan pantas keluar biliknya dan turun ke bawah.

*~*~*
~bersambung~ 
an: q seriously kalah dgn pujuk rayu kak iboo, so adalah update hr ni.
okay2..tahu, chapter ni more to Shazlin side, tapi Airyl muncul gak kan? hehe..anyway mengada2 kan Shazlin ni..haha..tgk diorg ber-sms ada emoticon, macam tu lah q dan min.z ber-sms..hehehe..

ps: nk tgk byk lagi japanese emoticon, check kat sini.