Followers

Monday, February 4, 2013

Review Untuk Semua Dosaku - Z

Hello readers... Hehehe kali ni untuk review saya tak letak Kalau saya Jadi.... Sebab kali ni review saya Z, bukan Q.

Okay firstly, ni dah dua kali ada review cerita ni dekat blog kami. Untuk yang first time punya review tu, itu review Q, kakak saya. And this time is my review pulak. Sebelum ni Q ada cakap dah kan yang review saya akan menyusul, tapi sorry lah dah lambat ni baru nak buat review. Actually Z dah lama dah baca novel ni, then Z dah lupa dah apa feeling baca novel tu, that’s why lah Z buat lambat. Baru semalam Z baca balik sebab nak ingat balik apa yang Z rasa masa baca novel ni. And tell you what, novel ni memang berhantu lah. Masuk semalam dah dua kali Z baca that novel sekali harung aje. Masa first time dulu Z baca sampai tak tidur malam sebab nak habiskan dalam masa sehari. Semalam pun I just used a day to finish up the whole novel. Nampak tak betapa berhantunya novel ni. Heehehehehe…. Seingat Z lah kan, sepanjang Z mula baca novel sampai sekarang, ada 3 aje novel yang mampu buat Z tak tidur malam. Firstly Bicara Hati by Damya Hanna. Secondly Andai Itu Takdirnya by Siti Rosmizah and thirdly Untuk Semua Dosaku By Rin Ahmad ni. Tapi bukanlah maksud Z tiga ni aje yang Z minat gila2, tapi yang tiga ni lah yang Z nak baca jugak sekali harung dalam masa sehari sampai sanggup tak tidur. Kalau novel tebal2 Z nak baca sekali harung dalam sehari tak ke jadi zombie nanti… Hahahaha..


Ok done with membebel, now to the main topic!! Hurrmmm apa yang Z suka dalam USD ni. Okay yang utama sekali Z suka pengisian dia. Dalam novel ni bukan sahaja dia mengutamakan satu topik aje, macam2 ada dalam novel ni. Maksud Z, emm macam… Alah, tak tahu nak describe pulak. Okay jap, macam ni. Z kagum lah dengan penulis sebab dia dapat masukkan macam2 info dalam ni. Contohnya penulis dapat tulis dengan jelas suasana dekat Jerman tu macam mana. Tulis pasal Octoberfest tu macam mana. She knows about all the wine and beer. Yang pasal ganja minum susu tu. Pasal TUM. Pasal kerja hotel tu macam mana. Pasal Dubai. Tengokkk.. Banyak kann!! Bila Z baca, Z bayangkan yang penulis ni maybe dulu dia belajar kat Jerman ke. Dekat TUM ke. Tapi mana nak tahu kan, ni bayangan Z aje…!! Hehehe… Maksud Z kat sini, entah lah kalau Z sendiri nak tulis dan gambarkan satu benda yang Z tak tahu menahu langsung, huihhh susah oooo… Benda yang Z dah pernah alami aje yang macam senang sikit nak tulis. Ehh, jangan salah faham ye, bukan lah maksud Z penulis tu dah try semua benda tu. Tapi Z nak cakap penulis ni dia punya imaginasi memang tip top. You know, do some research and imagine that thing. Then gambarkan melalui tulisan.. Perghhh hebat2.. Sebab kalau Z sendiri, setakat research je pun still susah nak tulis benda tu.
Lepas tu, Z paling suka this one isu yang diketengahkan penulis. Nak jadi baik susah, nak berubah jadi baik lagi berganda-ganda susah!!! Ini ayat dalam novel tu. Seriouslyyy!! It is so trueee!!! I agree 200%. Cuba bayangkan Nur Lisa tu punyalah berusaha nak berubah, tapi orang sekeliling dia langsung tak support. Semua orang pertikaikan perubahan dia tu bila dah tahu pasal sejarah lama dia yang dasyat tu. Memang so typical of Malaysian kan!! Ini memang benda yang betul, terjadi kat sekeliling kita tiap2 hari pun.. Contohnya laa kan, sorang GRO ni insaf, jadi baik, bertaubat, pakai tudung tutup aurat semua. First korang jumpa dia masa korang tak tahu sejarah lampau dia, korang okay aje lah. Tapi bila kebenaran dah terbongkar, mesti korang fikir macam-macam pasal dia dalam kepala otak korang kan!!! Jangan deny, kalau tak banyak pun sikit mesti ada!!! Pemikiran macam ni memang tak boleh nak ubah dah!! Even family sendiri pun kadang-kadang ragu-ragu dengan perubahan ahli keluarga dia orang, then macam mana orang lain nak percaya. Selalunya lah kan, mesti ayat-ayat macam ni yang keluar bila nampak sorang yang konon-konon dulu jahat berubah. “Ehh, ni … yang aku kenal ke? Dah insaf ea sekarang!!” tak pun macam ni, “ Ehh, …. Dah pakai tudung lah, macam tak percaya pulak..” Puiii… cakap macam tu macam mana orang terus berubah? Kalau yang hati kuat, yang memang nekad nak berubah bolehlah tahan lagi, kalau yang jenis hati tak berapa kuat lagi, masih rapuh, terkena bisikan syaitan sikit aje dah goyah tu mesti berpatah arang balik lah…!! Tercalar bhaii ego kena sound macam tu!! Ego dah tercalar then apa lagi, baik buat jahat aje kalau macam ni. Buat jahat orang dah biasa tengok, sekali sekala buat baik kena pulak macam tu…!! Memang tak laaa kan!! Bye bye ajelah jawapnya. Hurmm, memang ramai lagi yang mulut macam longkang macam Nur Lili and orang2 yang tak menyokong Nur Lisa tu. So tak boleh nak cakap apa..!!

Okay, nak cakap pasal watak-watak dia pulak. Haa..*mata bersinar* … Nur Lisa.. Smart, pretty, tinggi, otak luar alam, huihhh  memang syok ahh jadi Lisa ni. Seriously suka watak dia. Hehehe. Tak banyak komen sangat pasal Lisa ni. Tapi dalam banyak2 pasal Lisa ni, Z paling suka part of her yang pandai gunakan psiko untuk knock down kan ego Syed Azri tu..!! You go girl!! :DDD Syed Azri pulak, * berganda-ganda mata bersinar*, Sexy-Smart-Beard!! Perghhh dapat bayangkan betapa sexy nya mamat ni..!! Okay, sexy is the right word to describe him. Nak tahu kenapa? Baca sendiri okay!! Hahahaha… Sebenarnya Z ni agak anti and tak suka lelaki yang simpan beard and misai segala, nampak semak.!! Tapi entah kenapa still rasa Syed Azri ni handsome tahap oh my godd!! Maybe sebab he is a bad guy?? I love bad guy… Hahahaha cacat kan, orang suka lelaki baik, Z suka bad guy!! For me lelaki yang ego dan a bad guy is a sexy guy!! Muahahhaha *muka gatal*!!! Tak de lah, lupakan pasal apa yang saya merepek tu. Syed Azri ni, lelaki yang memang tinggi ego dia. Kalau korang baca mesti korang akan bengang dengan dia. Z tak faham jugak sikit dengan dia ni. Masa sebelum kahwin, masa tengah couple lagi, elok aje dia percaya dekat Lisa tu. Yang part Lisa keluar dengan Kebar pergi main air tu, boleh pulak dia tengok dulu apa dia orang buat, tak pergi serang terus.!! Tapi bila dah kahwin, dia macam susah pulak nak percaya dekat Lisa ni. Ke sebab Lisa dah berubah dia jadi kurang percaya dekat bini sendiri? Okay part ni Z tak berapa nak berkenan dengan Syed Azri ni!!
Dah banyak membebel ni, cukup lah kot!! Hahaha..

Z mintak maaf kalau apa yang Z tulis ni ada menyakitkan hati sesiapa secara langsung atau tidak langsung!! No harm intended, ini cuma pandangan peribadi Z. Z memang suka novel ni..!! A big clap untuk penulis!! Yeahh!! :DDD Kepada anda-anda yang belum membeli, cepat2 beli okay!! Hehehe buat promo pulak..! Tapi tak jamin lah kena dengan selera anda ke tak, bagi Z memang Z suka lah. Yelah, taste semua orang kan lain-lain. So itu sahaja untuk review ni, Assalamualaikum semua.!! Have a nice day..!! :DD
p/s: Ni first time Z buat review untuk novel kan, yang sebelum ni semua kakak Z punya review..!! Hahaha, kalau Z rajin, I’ll come out with more review okay!! Tungguuuuu…. J

Love, 
Z <3

No comments:

Post a Comment