Followers

Sunday, March 31, 2013

[Sampai Bila pun Sayang] 10


Sampai Bila pun Sayang



10
           Danisa menutup pagar lalu menguncikannya. Tanpa berlengah Danisa cepat-cepat membuka pintu rumah yang belum dikunci Danish, kesejukan malam yang bakal didatangi titisan hujan bila-bila masa sahaja lagi mencucuk sehingga ke tulang hitam, dia mahu cepat-cepat masuk ke rumah. Sebaik menutup pintu rumah dan menguncinya Danisa terus melabuhkan punggung di sebelah Danish yang leka menonton drama cerekarama di TV3. Sudah pukul sepuluh setengah malam, bermakna sudah tiga puluh minit Danisa terlepas. Beg tangan dan plastik berisi buku yang dibelinya tadi dicampakkan sahaja dilantai.

Skrin televisyen menjadi tumpuan, apakah yang menarik sangat sehinggakan mata Danish terpaku di situ tidak beralih. Danisa mula menonton sambil cuba memahami situasi yang tertera di kaca tv itu. Seorang gadis muda sedang ditarik masuk ke dalam sebuah rumah oleh Fahrin Ahmad. Kehadiran mereka mengejutkan sekumpulan remaja lelaki yang sedang melepak di situ. Ada yang berjudi, ada yang merokok, ada yang sedang lalok berkhayal akibat najis dadah. Danisa menelan liur melihat situasi begitu walaupun hanya di kaca tv, sungguh menakutkan dan menyedihkan. Beginikah realiti sebenar remaja sekarang? Sadis..

“Siapa Zu? Cakap kat abang, siapa?” Fahrin menjerit bertanya kepada gadis itu yang sudah menangis. Jeritan lelaki itu mengejutkan seisi rumah itu, remaja-remaja itu bangun dengan gaya angkuh. Marah agaknya bila ada orang luar yang mencerobohi ‘kawasan’ mereka.

“Siapa?” Tanya si abang itu lagi dengan marahnya, namun adiknya hanya menangis dan menangis.

“Danish, apa jadi ni sebenarnya?” Tanya Danisa kepada adiknya, tidak faham dia apa yang terjadi sebenarnya. Rugi pula kalau tak tengok, nampak macam seronok.

“Fahrin tu abang kepada budak Zu ni...” Danish mula bercerita, tetapi matanya masih di kaca tv.
“Zu ni siapa? Tak pernah tengok pun.” Danisa memintas Danish. Danish geram dengan kakaknya, mahu dia bercerita tetapi dia memotong cakap dengan bertanyakan soalan yang tidak penting.

“Entah tak kenal, pelakon baru kot. Nak dengar cerita jangan menyampuk.” Pesan Danish, Danisa terangguk-angguk. Kemudian Danish menyambung…

“Fahrin tu abang Zu, si Zu ni baru kenal dengan boyfriend dia nama Syafiq. Syafiq tu yang tengah merokok tu. Budak Zu ni memang liarlah, sneak into club, belajar minum, tapi pandai simpan famili dia tak tahu apa-apa. Lepas tu, dia kenal pulak dengan Syafiq yang memang sampah masyarakat ni, memang hancuslah hidup dia. One day dia dengan bodohnya ikut Syafiq ni balik rumah ni, lepas tu benda tu pun jadi. Nasib malang budak Zu yang tak berapa nak cerdik ni, kena kenduri dengan kawan-kawan si Syafiq time Syafiq tu tengah tak sedar sebab dia lalok dengan dadah. Sekarang ni budak Zu ni dah pregnant, rahsia dia terbongkar abang dia heret dia datang sini tanya siapa bapak kandungan dia tu.” Danish bercerita kisah yang Danisa tidak sempat menonton. Danisa terangguk-angguk faham, sadis betul kisahnya. Bagaimana boleh terpesong jauh remaja sekarang. Mujurlah Danish tidak pernah terpengaruh kepada gejala yang tidak sihat begini walaupun bertahun-tahun hidup bersendirian tanpa pengawasan orang dewasa. Dulu Danisa sering berpesan kepada Danish di dalam email-emailnya supaya Danish tidak mengabaikan perintah Allah, jangan cuba mendekati perkara-perkara tak elok, syukur…Danish mendengar kata.

“Habis tu, kenapa budak tu beria-ria sangat menangis?” Tanya Danisa dengan dungunya. Danish memandang ke arah kakaknya, tak faham mengapa Danisa bertanya begitu.

Apa jenis soalanlah kakak aku tanya ni. Sempat Danish mengutuk kakaknya di dalam hati sebelum dia menjawab.

“Kalau kakak kat tempat dia kakak tak menangis ke? Menangislah dia, dia tak tahu nak cakap apa kat abang dia. Tak tahu siapa bapak budak tu.” Terang Danish kepada kakaknya. Pandangan matanya kembali melekat pada skrin televisyen itu.

“Bukan saya yang paksa, dia sendiri yang rela hati datang sini. Bukan saya yang paksa, dia sendiri yang rela bukak baju dia. Saya tak paksa orang bang. Entah-entah, dengan kawan-kawan saya pun dia sendiri yang rela.” Dengan selamba Syafiq membidas kata-kata Fahrin. Kurang ajar betul, sudah berbuat salah tetapi masih tidak sedar diri. Boleh pula mengumumkannya dengan bangga. Gadis itu tersedu-sedan menangis, Fahrin disebelahnya pula sudah menggigil marah.

Stupid guy, she’s fifteen. Dia rela ke tak, sah-sah kes rogol. Bangang.” Marah Danish penuh emosi.

What? She’s fifteen? Drama apa ni?” Tanya Danisa beremosi. Dua-dua beradik ni kalau sudah beremosi, memang sukar untuk dikawal.

“Kecik-kecik dah pandai ikut lelaki. Laki ni pun satu, sampai hati dia rosakkan budak-budak macam ni.” Marah Danisa lagi. Tak sangka ada orang seperti ini di dunia, janganlah ada antara pelajarnya bersikap seperti Syafiq dan rakan-rakannya, musnah masa hadapan kalau berjinak-jinak dengan dadah dan gejala sosial. Sebaik sahaja drama tadi berganti dengan iklan, Danish terus berpaling ke arah kakaknya.

“Budak-budak, boleh ambik virginity dia orang. Kakak…lelaki memang teruk. Semua sama je, sebab tu Danish pesan don’t come any near to any guy without my permission. Ingat tu. Lelaki tak boleh percaya.” Pesan Danish kepada Danisa, terus sahaja Danisa menjawab.

“Lelaki tak boleh percaya habis tu Danish ni apa?”

“Danish dalam lelaki kelas special, yang boleh percaya. Kalau kakak nak kenal dengan lelaki, mesti beritahu Danish dulu. Mana-mana lelaki nak kenal kakak datang cari Danish dulu, kakak jangan berani nak ada hubungan dengan mana-mana lelaki tanpa pengetahuan Danish lagi. Kakak tak nak kakak kecewa macam tahun lepas dah. So jangan sesekali without my permission get near to any guy.” Keras amaran Danish kepada Danisa, kadang-kadang Danish pun boleh jadi orang yang menakutkan. Danisa menelan liur, kalaulah Danish tahu dia keluar makan dengan lelaki yang dia baru kenali bagaimanalah Danish mengamuk. Danisa tak sanggup hendak membayangkannya, terus dia bangun dari situ dan mengangkat barang-barangnya. Mati niat untuk menonton drama cerekarama tadi.

“Kakak masuk dulu, nak mandi. Good night Danish, jangan tidur atas sofa. Masuk dalam bilik.” Pesan Danisa sebelum berlalu. Danisa mengambil keputusan untuk diamkan sahaja mengenai Faez, dia tidak mungkin bertemu dengan lelaki itu lagi. 
*~*~*
~bersambung~

12 comments:

  1. cerekarama tu tajuk ape ea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak wujud pun..hahahah.. itu cuma rekaan saya semata2.. weeeee...

      Delete
    2. ngaa.ingatkan ada.baru nak g download.
      ngee.

      Delete
  2. Dapat bayangkan Danish marah kakak dia,masa baca bab kali ni,langsung tak senyum,tak gelak,tak sedih.Tapi rasa marah dekat Danisa.

    ReplyDelete
  3. erm,garang2 comel..haha..klo Danish wujud...nk ce tackle..haha...


    *kidding*

    ReplyDelete
  4. itu betul... dia garang bila tengah marah aje.. tapi kalau mood dia okey, sangatlah kiut... akak pun nak !! hahaha..

    ReplyDelete
  5. eii...rampas Danish dari titew ye? haha...kite share..huhu..pun boleh

    ReplyDelete
  6. xda rampaslah.. akak nak buat adik angkat aje.. ahaha.. akak ada hero lain... huhu..

    ReplyDelete
  7. Woo,nak tau gak ape name hero akak tu


    *mata bersinar*

    ReplyDelete
  8. hahahaha.... maksud akak hero novel akaklah.. hehe.. bukan betul2.
    kalau disuruh pilih antara semua watak2 lelaki yg akak dh cipta setakat ni.. akak pilih

    Airil (HSHI) >>> Alan (Nadiana) >>>> Danish >> yang lain2..

    yang pertama paling melekat di hati.. hahaha.

    ReplyDelete
  9. Hero yang akak paling suka


    *cover malu* huhuhu

    ReplyDelete