Followers

Wednesday, May 15, 2013

Review Bukan Kerana Aku Tak Cinta by E-man Sufi- Z


Hello readers… Yes I’m back with some review now. :DDD 

So kali ni Z nak bincangkan pasal novel yang Z baru habis baca, novel Bukan Kerana Aku Tak Cinta by kak Eman-Sufi. Basically this novel is about a girl, Hannah Mastura yang memang sukaaaaaaaaaaaa gila-gila dekat sorang mamat ni, mamat ni pun nak kata hebat, tak lah hebat mana (ni lelaki tu yg cakap ea. Bukan Z. hahaha). Dia cuma pekerja abang ipar Mastura, tidak punya rupa dan harta. Tapi Mastura tak kisah pun semua tu, yang dia tahu hati dia dah terpaut. Mastura ni memang berusaha keras nak pikat Jebat yang memang berhati kering ni, dan akhirnya dia berjaya menjadi isteri Jebat. Tetapi ada satu rahsia besar masa silam Jebat yang dia langsung tidak tahu. Lepas kahwin baru lah dia tahu… And of course dia terkejut. Selebihnya anda boleh dapatkan senaskah novel ni dan baca yaa… Seriously for me, memang tak rugi beli…!!! I loikeee…. :DD

Okaylah, kali ni pun cerita pasal seorang yang ingin berubah dan kembali kepada jalan Allah setelah melakukan sangat sangat sangat banyak kejahatan. Dan sekali lagi isu orang jahat mahu berubah tetapi masyarakat sekeliling tetap juga mempunyai pandangan negatif dan tak percaya yang mereka ni boleh berubah. Entah lah Z pun tak faham, masyarakat kita memang suka sangat ‘judging’ orang. Semua orang pun diorang nak judge without knowing much about him/her. Memang dah jadi hobi agaknya. Kesian dekat orang yang nak berubah ni. Dalam mereka suka-suka hati menilai perubahan seseorang tu, mereka tak sedar yang mereka secara tak langsung mungkin menggoyahkan pendirian orang yang nak berubah tu. Kalau dia tak cukup kuat mungkin dah lama dia tak jadi nak berubah. Siapalah kita ni nak judge kata taubat dia tak diterima kan. Luckily, Jebat is strong enough to change his life from the darkest side of him. Z sangat kagum dengan Jebat, walaupun dulu dia sangat berkuasa dan semua orang tunduk dengan dia, panas baran dia tak payah cakap lah kalau orang bantah cakap dia, tapi lepas dia dah bertaubat memang dia jadi seorang yang sangat-sangat sabar. Tak kisah lah orang nak cakap pasal apa pun kat dia, dia hanya bersabar. Dia langsung tak kisah pasal cakap-cakap orang, apa yang penting bagi dia Allah terima taubat dia.

Satu lagi, memang mengagumkan bila seseorang tu memang betul-betul dah bertaubat. I mean this is seriously bertaubat naa.. Jebat yang dulunya ada segala-galanya, harta bertimbun-timbun… Kereta mewah-mewah.. Siap dengan jet peribadi lagi… He can get whatever he wants in life, tapi bila dia dah betul-betul nak keluar daripada hidup gelap dia dan bertaubat, dia sanggup tinggalkan segala kemewahan dia dan hanya jadi kuli orang je. Nampak tak betapa hebatnya hati seseorang yang memang dah bertaubat dan hanya ingin mencari keredhaan Allah je. Dia memang dah tak kisah langsung pasal harta dia yang bertimbun tu, dia sanggup je kerja keras dengan tulang empat kerat dia as long as rezeki yang dia dapat tu halal.

Another thing that really make me think a lot is about girl chasing after a guy.. Hmm Z sangat sangat sangat kagum jugak lah dengan orang macam Mastura ni. Once she likes that Jebat guy, she really determined to chase him until he is sah to be her husband. Sekali sekala Z terfikir lah jugak boleh tak kalau Z pun macam tu masa I was ‘dying’ lovin someone that I don’t know him and yes he doesn’t know me too?? Tapi apa nak buat kan, memang Z tak berani lah.. I actually hate that phrase ‘perigi cari timba’, that’s why Z akan pastikan that I won’t do such thing. Tapi… Mastura ni walaupun nampak laa dia macam dok ‘melekatkan’ diri dia dekat Jebat, tapi tak lah melampau and she knows when to stop for a while dan tak terlalu gedik. Hmm this one I loikeee.. ^__^

Lepas kahwin, Jebat berterus terang dengan Mastura pasal zaman kegelapan dia tu. Yang ni Z sangat-sangat suka sebab Jebat ni tidak melengah-lengah kan masa. Dia tahu better Mastura tahu daripada mulut dia sendiri dan bukan daripada mulut orang lain pasal hal dia tu, dia tak tunggu lama terus je dia bagitahu Mastura. Dia sangat berani menghadapi Mastura walaupun dalam hati dia cuak dan takut sebab dia tahu ada kemungkinan yang Mastura akan tinggalkan dia. Tapi dia still berani untuk berterus-terang. Ini baru lah namanya anak jantan!!! :DD

Tak macam dalam sesetengah novel, tak kiralah watak lelaki ataupun watak perempuan, dorang ni sebab takut kemungkinan yang akan jadi pada kemudian hari kalau dorang berterus terang, dorang simpan lama-lama. Once benda tu terbongkar daripada mulut orang lain. Mulalah pasangan dorang tak boleh terima dan salah faham lagi besar. Pastu mulalah nak bergaduh besar sampai nak terpisah lama-lama kan… =..=!!!  Serious tak sukaa..!! Tapi Jebat ni memang bagussssssssssss!!! Dia beraniiiii…!!!

Mastura pulak bila tahu pasal kisah silam suami dia yang sangat sangat menakutkan, memang lah dia marah dan kecewa sebab suami dia bukan seperti yang dia harapkan. Itulah pengajaran dia, lain kali sebelum kahwin selidik betul-betul latar belakang pasangan anda tu ye. Bukan apa, takut nanti kemudian hari jadi macam ni ni lah haa… Tapi apa yang bagusnya dengan Mastura ni, dia terima suami dia seadanya. Sebab rasa cinta dia mengatasi kebencian dia kat Jebat. Ini yang kita mahuuu… Kalau nak kata dia tak marah tu memang tipu lah kan, siapapun akan marah. Tapi Mastura ni terima Jebat tu sebab Jebat tu macam mana pun still husband dia and memang penting untuk dia sebagai isteri menyokong suami dia untuk berubah. Cuba bayangkan, kalau bini sendiri tamau sokong.. Siapa lagi nak sokong dia, orang sekeliling dia yang mulut cam longkang tu dah sah-sah tak… So memang respect aa dekat Mastura ni, dia tak tengok manusia daripada mata kasar sahaja.

Dalam novel ni jugak ada muncul perkataan-perkataan cina, tapi Z rasalah kan.. Bahasa cina yang digunakan agak baku jugak lah.. Hahahaha.. Selalunya dalam conversation biasa jarang jugak lah orang cakap macam tu, nak nak gangster-gangster tu… Hehehe… Lepas tu macam ada beberapa perkataan cina pendek-pendek yang keluar tapi takde translation, Z tak pe lah.. Bila baca, yang faham macam Z ni tak pe lah, kalau orang yang tak faham macam mana.. Sian dorang.. Mungkin ada tersalah pandang kat situ tapi tak pe lagi.. Tak menjejaskan sangat. :DD  Hahaha tapi pening lah jugak nak baca pinyin tu sebab dah biasa baca character bahasa cina yang betul tu. Cara yang dorang cakap tu macam orang cina Taiwan cakap, tak macam cina Malaysia.. Kak Eman-Sufi suka tengok drama Taiwan jugak ea?? hahaha

Secara overall memang Z sangat sangat sukaaaa dengan novel ni. Tahniah Z ucapkan kepada penulis kerana berjaya menghasilkan karya yang sangat hebat ni.. Ada kawan Z, dalam seminggu ulang-ulang kali dia baca novel ni.. Hahahaha… Nampak takkkk??? Okay lah, setakat ni sahaja. Z nak minta maaf jika Z ada menyinggung perasaan sesiapa secara langsung ataupun tidak langsung. Z hanya meluahkan pendapat Z setelah membaca novel ni, tiada niat langsung nak menyinggung sesiapa… J Saya budak baru belajar, no harm intended. Peace.. <3




P/SHahaha Jebat after kahwin pun dia dok beraku kau dengan Mastura, nampak cam kasar tapi I like.... He can be romantic in his own way... Wahhhhhhhhhhhhhhhhhhh… ヽ(*゚O゚)ノ  Sukaaaaa.... (*≧∀≦*)

Love,
Z, <3




  



24 comments:

  1. weh....hang cakap style orang taiwan cakap: style ckp hokkien ka??? - kakak

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan.. i mean.. macam ni.. kalau orang msia nak cakap saya bosan.. usually.. kami akan cakap 'wo hen men' tapi orang taiwan cakap 'wo hen wu liao'.. ada jaa org guna 'wo hen wu liao' tapi jarang... Aku rasa laa.. sebab setakat ni memang selalu guna 'wo hen men'. hmmm cemgituu laa haa.. -Z

      Delete
    2. oooh....gitu rupenye ha~~~~ ingatkan ckp hokkien.. bayangkan aja dah lawak... watak gangster tp ckp lawak...eh.. kalau gangster ckp hokien lawak ka??? huhuhuuhuhu...

      maybe betoi la kot pengaruh drama taiwan kot... n..n...setting novel ni kat mana? Malaysia ka?

      Delete
    3. yup.. Msia.. kat pahang.. Kalau gangster Taiwan banyak yg cakap kampung tu drpada cakap Mandarin kot.. Tapi tengok gangster gak aa.. Gangster high class cakap mandarin lahh.. Hahahaha... -Z

      Delete
  2. Jebat tu romantik vrsi dia sndiri.. x de copy paste dr spe2..
    "aku-kau" utk org yg dia syg <3
    Mastura klkr sngat dlm novel nie :3

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaa betull... saya setuju... yang paling kelakar boleh dia cakap kat mastura.. aku pun rasa nak termuntah bila bahasakan diri aku abang... Buahahahahahahahaha..

      Delete
  3. review BKATC plg pnjg akk baca..kikiki..Adesss..tang suka drama Taiwan tu mmglh betoi sesangat pasal akk x minat drama korea..kira Z ni mmg terror la berjaya mengesan minat akk tu melalui pinyin yg digunakan..hik3..kira boleh je la kan..tqvm utk review ni..^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha... sebab dia belajar sekolah cina @E-man Sufi, sebab tu lah~~~
      n kami jugak suka tgk drama taiwan ni~~~ mmg jenis suka tgk drama... - Q

      ps: to; Z, weh..adik...E-man Sufi dgn aku sapa lahir dulu??

      Delete
    2. Wahhh terima kasih kak sudi datang baca review saya ni.. Maaf lah kak saya memang suka membebel sikit n suka beremosi bila tulis.. Hahaha.. Saya tengok drama taiwan daripada kecik kak, memang senang lah nak detect perbezaan orang taiwan cakap dengan orang cina Msia cakap.. Sebab saya pun fasih berbahasa cina.. Saya agak2 je.. Hehehehe...

      Delete
    3. aku suka bebel ( ̄へ ̄)??
      fine!!!!

      Kak @Eman Sufi..saya belum baca lagi novel ni..sbb Z pegang sbb tu sy byk tanya Z...huhu...

      - Q

      Delete
    4. xpe..akk ok jek...yg penting ayat masih boleh guna walaupun agak baku gayanya..hihihi..maklum ler nk tanya cina malaysia xde plak kawan bangsa cina nih..akk pun hentam ajalah yg selalu fhm kt drama taiwan tu..kisahnye..huhuhu..;D

      Delete
    5. To kakak, patutnya dekat ayat tu ada koma.. Saya bukan maksudkan awak.. So jangan perasan... LOL.. :PPPPPPPP

      To Kak E-man Sufi, ooo begitu.. saya ingatkan kot lah akak pernah belajar basic bahasa cina.. Hahahaha, okay je tuu.. Lagipun kalau orang tak biasa orang tak tahu pun.. dorang igt bahasa cina biasa lah kan.. Hahaha.. :D

      -Z

      Delete
    6. hahaha..syhhhh..rahsia nih..nnti pecah lobang akk guna loghat Taiwan..:P

      Delete
    7. Hahaha... Okay laa tu kak, maksudnya sama je.. Dulu2 saya suka tengok drama Taiwan untuk improvekan Mandarin saya, lepas tu saya suka guna slang Taiwan bila bercakap ngan kawan2 saya.. Hahahaha...

      -Z

      Delete
    8. rasa mcm cool jek slang Taiwan kan...dah la hero drama taiwan handsome thp mabless..skang kt tv asyik tyg korea jek..drama taiwan pun kdg2 je tayang..akk suka christ wang,mike,gino,sam wang n paling suka gegiler thp x leh blah opkoslh min dao..hihihi..

      Delete
    9. Hahahaha sebab rasa cam cool lah saya suka guna slang tuu.. Hahaha tapi sebab dah lama tak tengok drama Taiwan sekarang ni dah jadi slang Msia balik.. Hahaha.. Tuu laahhh, dah lama tak tayang cita Taiwan kat TV.. Tu sebab lah jarang dah saya tgk cita Taiwan..
      Saya suka Jiro Wang, yg mamat2 Fehrenheit tu lah semua pun saya sukaa.. Mike He pun sukaaaaa... Mindao tu dah kurang skit minat dia, hehe..

      Delete
    10. nk menyampuk jugak... (^o^)/

      Jiroooooooooooo...sangat2 suka.. paling suka....for girls i like Rainie the best... my favorite girl hingga akhir nyawa~~~ hehehe..

      dan...Minami Shineyo taiwan dah start tayang 12may, kakak tgh tunggu orang upload yg subbed punya untuk di download... amat tidak sabar kerana jirooooooo yang berlakon..

      ^^

      Delete
    11. yaa sila download cepat2... Tengok poster pun macam nak menjerit aku... Hensemmm gilaaa Jiroooo....

      -Z

      Delete
  4. Tmbh xcited nk memiliki novel ni...... thanks Z....

    ReplyDelete
  5. Tmbh xcited nk memiliki novel ni...... thanks Z....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yaa.. memang bagi Z cita ni sangat sangat sangat best.. Berbaloi sangat untuk dimiliki.. Beli cepat2.. Hehehee.. :DD

      Delete
  6. show luo pon saya sgt suka... saya suka saya suke :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha Show luo tu memang suka sangat... Z mula2 kenal dia as a singer dulu.. Sebelum dia berlakon lagi... Tapi sayang tak berkesempatan lagi nak pergi konsert dia.. Nanti Jay Chou datang Z dan kakak, Q nak pergi.. Jom jom.. Hehehe

      Delete
    2. show luo saya mmg respect dia...not just as a actor as a human he deserved my highest respect la... dia lawak, dia sayang fans dia sampai buat majlis kahwin dengan fans dia, dia bersumpah jadi adik beradik dengan fansboys dia, dia kalau janji dengan fans dia tepati, dia pembersih, perangai dia bagus~~~~~ xtau kat mana cacatnya dia.. macam tak ada ja... hehehehe..

      Yes..kami nak p concert Jay CHou~~~ *excited tp risau duit tak ckp sbb kena beli 2 tix* - Q

      Delete