Followers

Sunday, May 19, 2013

[Sampai Bila pun Sayang] 25

Sampai bila pun sayang



25
Sekarang

“Sampai bila-bila pun Danish tak akan maafkan dia.” Suara Danish dengan nada tegas. Tersentak Danisa mendengar suara Danish yang keras, tak sangka Danish masih berdendam pada Ameer. Sedangkan Danisa sudah lama memaafkan Ameer, dia tidak mahu mengenang kisah lalu. Sebaik sahaja bangkit dari kesakitan dahulu, dia sudah berjanji untuk memaafkan Ameer, tiada guna berdendam memaafkan lebih baik dari menyimpan dendam. Luka yang ditinggalkan Ameer sembuh perlahan-lahan dengan bantuan dan sokongan Aisyah dan Danish, manakala parutnya pula dilindungi oleh cinta yang Faez taburkan kepadanya. Sekarang dia langsung tidak sedih dengan kenangan yang sudah lama ditinggalkan.

“Dan Danish tak akan benarkan sesiapa lukakan kakak.” Janji Danish buat kakaknya, itu sumpah yang dia pegang sejak malam dia mendengar perbualan kakaknya dengan Aisyah. Danisa meletakkan tangannya pada bahu Danish, dia memberikan senyuman buat Danish tetapi Danish langsung tidak memandang, dia masih melemparkan pandangan pada pemandangan kota Kuala Lumpur.

“Danish, tak ada siapa akan lukakan kakak. Abang Faez tu baik, dia sayangkan akak dan hormat akak.” Danisa memujuk Danish dengan harapan adiknya akan berlembut hati dan menerima kenyataan yang hati Danisa sudah terpaut pada insan bernama Faez.

“Itulah kakak, mudah sangat percaya kat orang. Kalau dia depan je nampak baik tapi sebenarnya tak macam mana pulak? Dulu laki tu pun bukan main lagi lagak baik depan kita tapi belakang kita siap buntingkan perempuan lagi.” Danish tidak habis-habis mengungkit mengenai itu. Danisa kecewa…kenapa Danish tidak boleh nampak betapa gembiranya dia sekarang, dia sudah tidak dibayangi dengan kegagalan cinta pertamanya itu kerana Faez. Kenapa Danish tidak boleh memberi dirinya peluang untuk mengecap bahagia ini?

“Dia baik Danish, tak pernah sekali pun dia ambil kesempatan ke atas kakak. Walaupun bukanlah alim seperti ustaz tetapi dia bukanlah bodoh agama, sekurang-kurangnya solat dia terjaga. Dia hormati kakak, bila kakak cakap kakak rahsiakan hubungan kami dari Danish dia hormat pendirian kakak. Kakak tak tahu mana lagi kakak boleh cari lelaki sebaik dia, dan kalau kakak kena tipu lagi, kakak redha sebab kakak memang sayang pada dia.” Danisa cuba meraih kepercayaan Danish, Danish memandang ke wajah Danisa tidak percaya. Redha? Danisa sanggup ditipu lagi? Gila…nampaknya tamparan hebat dari peristiwa lalu sudah buat kakaknya sewel kot, boleh redha macam tu je kalau kena tipu lagi.

“Redha kakak kata? Gila apa Danisa?” Tanya Danish dengan nada sedikit meninggi. Rimas pulak dengan sikap kakaknya ini, kenapa mudah sangat percayakan orang. Dari luar nampak bukan main lagi berkarisma, matang dengan penampilannya, serius dan boyish sedikit kadang-kadang tetapi sebenarnya dalaman Danisa lemah, mudah percayakan orang, cepat cair dengan mulut manis, cepat sangat maafkan orang.

“Danish, jodoh, kalau Allah kata bukan milik kita, tetap bukan milik kita. Jodoh Allah dah tetapkan Danish, tak kira berapa kali kita bercinta, kecewa, menangis, jodoh kita tak berubah Danish. Dan kita kena cari sampai jumpa jodoh tu..”

“Kakak dah mula balik cakap pasal kahwin, Danish tak suka.” Pintas Danish sebelum Danisa menjelaskan soal jodoh lebih mendalam. Bukan dia tidak tahu mengenai itu, tetapi cuma dia tidak sanggup melihat peristiwa dulu berulang lagi, sebelum pisang berbuah dua kali baik dia cepat-cepat cantas pokok pisang itu.

“Danish, kakak cakap pasal kahwin tak bermaksud kakak nak kahwin sekarang. Kakak cuma nak Danish faham yang kakak, Danish, kita tetap kena melalui, menempuhi semua ni sebelum kita bertemu dengan jodoh kita. Kalau Danish asyik jaga kakak macam ni bila Danish nak ada girlfriend?” Pandai-pandai sahaja Danisa mengubah topik, terus Danish mencebik.

“Ish kakak ni, kita tengah bincang pasal kakak bukan Danish. Saje je nak naikkan darah orang.” Marah Danish, tetapi Danisa buat tak tahu sahaja. Dibalunnya tawa kepada Danish, Danish terus mencekak pinggang.

“Kakak!”

Danisa terdiam, okey sekarang masa untuk serius balik. Masa untuk ketawa dah tamat, Danish dah marah sangat dah tu.

“Danish kenal dengan dia dululah. Kalau Danish approve baru kakak serius dengan dia, boleh?” Tanya Danisa, tangannya melingkari bahu tegap Danish. Dia menepuk-nepuk bahu adiknya itu memohon persetujuan Danish.

“Sekarang ni main-mainlah dengan dia?” Tanya Danish dengan mimik tak puas hati.

“Bukan main-main tapi kakak belum cakap kat dia yang kakak dah jatuh hati kat dia.” Terus terang Danisa kepada Danish. Sekarang Danisa lebih berani bila dia faham mengapa Danish bertindak mengongkong pergaulannya, dia perlu pertingkatkan komunikasi antara mereka dua adik beradik kerana masalah komunikasi boleh membawa kepada pelbagai masalah lain terutamanya salah faham. Jadi biarlah dia lebih banyak berterus-terang, lama-lama pasti Danish juga akan lebih terbuka dengan Danisa dari sekarang.

“Kakak ni…main jatuh-jatuh hati pulak. Nanti kalau kecewa, hati tu jugak yang jatuh berkecai.” Sambung Danish sambil menguis rambutnya yang ditiup angin lalu menyapa pipinya.

“Danish tak jumpa dia lagi macam mana Danish tahu dia akan kecewakan akak ke tak. Jumpa dia dulu okey?” Ajak Danisa lagi. Danish akhirnya mengangguk dalam terpaksa, dia mahu memantau hubungan kakaknya dengan lelaki itu. Kalau lelaki itu tak layak buat kakaknya, dia sendiri akan beri amaran kepada lelaki itu supaya tidak mendekati kakaknya itu. 

“Bagus, jom balik. Nyamuk dah mula gigit kakak tau tak. Jom.” Danisa menolak Danish, memaksanya bangun dari bersandar di hood kereta Satria Neo itu. Dalam perjalanan balik sengaja Danish menakut-nakutkan Danisa dengan melakukan aksi drift di lereng-lereng bukit itu sebagai balasan kerana berbohong dengannya. Memandangkan jalan raya di bukit itu memang lengang terutamanya setelah masa menginjak ke tengah malam, oleh itu Danish berani melakukan aksi merbahaya itu.

Kalau menaikki kereta yang di drift di jalan raya yang rata sudah cukup menakutkan bagi Danisa ini kan pula drift menuruni bukit, hendak putus anak tekak Danisa menjerit. Takutnya hanya Allah yang tahu, nasiblah Danish sememangnya handal dalam aksi drift ini, setidak-tidaknya Danisa percaya yang Danish tidak akan buat mereka terbabas entah mana-mana.

Longlai tubuh Danisa sebaik sahaja tiba di rumah, lembik lutut Danisa melangkah masuk ke rumahnya. Ini semua gara-gara aksi drift berani mati Danish, Danisa terus ke dapur untuk mengambil air untuk meredakan jantung yang berdegup kencang. Danish macam suka pula mengenakan kakaknya begitu, meleret sahaja senyumannya puas dengan idea bernasnya untuk menakut-nakutkan kakaknya. Jahat dan nakal.

“Siaplah Danish, tahulah apa kakak nak buat untuk balas dendam. Siap kau Syed Danish Syed Iskandar.” Danish meluru masuk ke dalam biliknya bila mendengar nama penuhnya disebut kakaknya itu, marah betul Danisa nampaknya baik dia melarikan diri dulu. 

*~*

“Syed Danish Syed Iskandar, dua puluh lima tahun, single. Saya bagi masa limit untuk awak copy details dia.” Suara Danisa lalu dia meletakkan jarinya dibawah hidungnya, cuba untuk menyembunyikan senyuman yang terlirik kerana melihat aksi pelajar-pelajarnya terutamanya pelajar perempuan kalut menyalin maklumat Danish yang terpampang di skrin.

Inilah misi membalas dendam Danisa, ah…biarkan Danish kena kacau. Berani dia takutkan kakaknya, dia ingat dia siapa? Berdekah-dekah Danisa tertawa di dalam hatinya, dia amat puas hati dengan hasil kerjanya. Danisa memilih gambar Danish yang paling kacak baginya, sudahlah kacak tinggi lampai pulak tu…genetik mereka memang tinggi. Nombor telefon, alamat e-mail, i.d twitter, url profil facebooknya semua bentuk komunikasi yang boleh sampai ke Danish telah dimasukkan pada gambar yang ditayangkan untuk keseluruhan kelasnya. Sudah tiga kelas yang berbeza rajin menyalin maklumat Danish, budak-budak sekarang…gatal betul!!

Five minutes up..ini antara kita je ye..rahsia, jangan sampai cikgu lain tahu okey. Hai la korang ni…kecik-kecik dah miang…” Selamba ja Danisa mengata pelajarnya, sekadar bergurau bukan dia sengaja menjatuhkan maruah mereka. Bersorak pelajar-pelajar lelaki di dalam kelas itu, ada yang tertawakan mereka pun ada. Danisa menutup gambar Danish tadi dan dia mula untuk serius untuk memulakan kelas setelah lima minit dia melanggar etika sebagai seorang pensyarah.

“Saya pun dulu…urg…first year dah nak bercinta. Bukan main lagi, bila dah kecewa baru meraung-raung menyesal, PADAN MUKA.” Tanpa dia sedar lidahnya mengutuk dirinya sendiri, tercengang anak muridnya, senyap mereka semua. Diam mereka membuatkan Danisa tersedar yang dia sudah terlanjur kata…oppss..

“Eh…saya cakap apa ni? Tutup kes tadi. Silalah concentrate pada kelas kita.”

Laju Danisa menutup malu, dia tersengih sambil mengipas-ngipas wajahnya yang panas kerana malu.

*~*~*
~bersambung~

an: sudah balik kepada timeline asal.. harap anda semua terhibur. 

8 comments:

  1. Haha...nakal Danisa kenakan Danish..andai aje lecturer yg sbnr pun mcm Danisa ni..heaven!

    Cik writer Qminz...saya komen ni..tamau sedih2 tau..kekeke xD

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you wanie....thank you so much... <3 <3 <3 <3 <3 <3 <3 *till infinity* you...

      btw... actually kisah Danisa terlahir kerana lecturer saya, sy modelkan dia sebagai Danisa, ad perwatakan dia n bentuk fizikal(tinggi) dia yg saya masukkan ke dalam diri danisa. tp of course la dia tak pernah cerita hal peribadi dia pada kami.. cuma..saya mmg suka dia ^^

      Delete
  2. Danish DAEBAK!
    kat mana dia belajar drift?
    SpeedCity ke?
    hehe.
    err, setahu sy kereta buatan M'sia x boleh dibuat drift melainkan dah di-modofied.
    information ni sy dpt dr adik sy yang minat drift sebab dy sesalu tengok org drift kat SC tu.
    (=

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...dia dah modified la kreta dia.. kan ada mention sblm ni dia selalu pergi buat part-time job n ikat perut untuk kumpul duit modified kreta dia (+hantar saloon untuk kasik cantik kreta). ^^ weeeeeee

      oh great~~~ boleh la saya tanya HaeFy....weeeeeeeeeeeee...tanya orang lagi senang dari buat research sendiri.. ^^

      Delete
    2. ngee.selalu kalau kereta hantar saloon, touch up rupa luaran je.
      x tau pulak kalau Danish modified part tayar dia sekali.hehe.

      haha.better don't.
      sbb tau gitu2 je.sikit2 boleh la.
      tu pun start minat bila tengok movie Fast & Furious:Tokyo Drfit dgn Initial D.
      rasanya kalau nak tau lanjut, boleh baca kat sini kut:-
      1- http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2008&dt=0202&pub=kosmo&sec=rekreasi&pg=re_02.htm
      2- http://www.duokino.com/2009/01/drift-driving.html

      Delete
    3. OK2. later bila tulis 2nd round (editing) i'll edit n tambah2 lagi biar jelas~~ ^^ weeeee... thx for the info~~~ ^^

      Delete
  3. Wohoooo..nak tackle Danish,saya suka laki bawak kete secara drift.Huhu

    ReplyDelete