Followers

Thursday, April 10, 2014

[Helo Suami, Hai Isteri! SP] Dear Diary

Assalamualaikum~~

Setelah lama saya menyepi, hari ni saya post something sempena ulang tahun pertama novel HSHI diterbitkan. Setahun yang dulu, HSHI telah diterbitkan pada tarikh April10. hari ni lah tu... jadi saya ada cerpen pendek untuk pengikut HSHI.. saya ingat lagi, dulu agak ramai yang datang baca walaupun saya tak tahu siapa awak, tapi.. saya berterima kasih sebab sudi baca.. dan akhirnya HSHI berjaya diterbitkan. Siapa yang mendapatkan HSHI, saya ucapkan berbanyak terima kasih. Walaupun HSHI menerima mix reaction tapi saya percaya ramai yang boleh terima... kut. ^^ anyway terima kasih sekali lagi.

btw, saya nak beritahu yang saya mungkin akan tutup blog ni sebab saya dah tak ada benda nak post. adik saya pun cakap dia mungkin tak dapat post bab loveletter yang dia janji tu, tapi akan ganti dengan yang lain.. tp tak janji tau.. dia sendiri pun tengah berusaha tulis. harap2 adalah. Kalau ada kami akan post, kalau tak ada.. minggu depan kami tutup blog ni. 
seriously rasa sayang pulak nk tutup blog ni

REMINDER : FORMAT/MAIN IDEA CERPEN INI ADALAH DARI KARYA FANFICTION "DEAR STUPID BOOK" BY 'VIET (@soompi) SAYA SUDAH DAPATKAN PERMISSION DIA UNTUK GUNA FORMAT FANFIC DIA. HOPE TAK JADI ISU LAH YER~~~~ 






Dear Diary

Dear diary *eh ce ceh..konon macam vampire diaries la kan..(//u//)
Hari ni Lin jumpa dia. Dia..Airyl Zainal yang Lin cerita kali lepas. He unexpectedly hensem gilaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!! Kyaaaaaa..!! Ho my god…masa dia datang makan kat rumah tak perasan pun dia hensem macam ni, (O.o) kan? tapi bila jumpa dia berdepan, kami DUA je. (O.O) Hensem gila baq hang…mata dia coklat weh, style boleh tahan la..kakkoii!! tapi kan…perangai hampeh. TETAPI walaupun begitu kami telah bersetuju untuk mengikut perancangan keluarga yang nak kahwinkan kami. Boleh percaya tak? AKU SENDIRI TAK PERCAYA!!! (O___O)
::::::::::

Puteri, you looks fat. (-___-)
Tahu tak siapa yang cakap tu? Airyl lah, mana ada manusia lain yang panggil Lin as Puteri! Airyl cakap Lin gemok!! Dia kata Lin gemok masa tengah skype tadi. Terus aku offline. (˚__˚) GEMOK? (O__O) GEMUK!! (O_____O) FAT!! Boleh percaya tak? Kuang jaqqqqqqqq!!! (°□° ┻━┻ Dia ni memang nak kena luku. Tak adalah gemok sangat, cuma naik dua kilo je. BAKA!!! Ini semua kelas masak tu…dah semua pun sedap of course la aku makan.. Mulut longkang betul Airyl ni..siap kau aku save nama kau kat handphone aku sebagai ‘raja mulut longkang’ selama seminggu. Muahahahaha *gelak setan* (>o<)

::::::::::

Dear diary,
Esok Lin dah nak nikah. Boleh percaya tak? Oh my god.. aku tengah risau dan nervous, oh tidak aku rasa macam nak pitam pun ada. Aku tak tahu lah apa Airyl rasa sekarang, takut macam aku jugak ke????
Ya Allah, ini jalan yang Lin pilih. Tolong permudahkan segala urusan, tolong Lin supaya Lin tak menyesal pilih jalan ni.
::::::::::
        Dear Diary,
        Inilah rumah Lin dengan Airyl (^0^)/… macam mana?? Lawa tak? (alah bukan kau boleh tengok pun XD). Dah lama lin tinggal diary kat rumah mama, kesian diary dah lama lin tak cerita apa-apa kat diary kesayangan lin ni.
Perkembangan terbaru…
        Percaya atau tidak, sekarang Lin dah pun berbaik dengan airyl (>u<). Setelah berbulan hubungan kami macam panas dingin… earthquake, gunung berapi meletus dan pelbagai lagi bencana… akhirnya kami sudah berbaik. (//u//) segan sebenaqnya ni. Hihi… airyl??? Dia pergi outstation, so tak ada kat rumah. Diary jadi peneman lin okay, lepas apa dah jadi sebelum ni, lin takut jugak nak duduk rumah sorang2 (jangan tanya, lin tak nak cerita… lin still bekerja keras nak lupa peristiwa hitam tu TToTT) tapi beranikan diri jelah, apa-apa pun ini rumah sendiri.
        Good Luck untuk Lin..!! ß- tak ada kerja dok wish kat diri sendiri XD

::::::::::
Dear Diary,
       Ha… *menggeletar habis* macam mana nak cerita eh? Doki2… Dugeun2… cerita dari mula lah eh.. (^0^;;)7
Baru-baru ni… abang tegur.. (abang tu Airyl lah) Lin nampak lain. Ye ke nampak lain (?.?) DIa cakap memang nampak lain, kuat makan (  *o*  ), cepat letih ( ToT )… kalau ikutkan Lin sekarang mana ada kerja, dok tanam anggur kat rumah sebab abang tak bagi kerja.. *protest protest protest* tapi mengapakah cepat letih? Awat????
        Abang syak lin pregnant.. macam mana tu?? Laki pulak syak2 lebih dari tuan punya badan (>o<) anyway… untuk memastikan.. abang ajak pergi check.. tp lin degil tak nak, sebab tak percaya.. last2 kami pergi farmasi beli pregnancy test kit.. lol… adik yang jual tu pandang semacam je.. haha.. tahulah muka kami muda remaja kan.. tapi kami dah kahwin tau.. tak kan nak beli tu nak kena tunjuk kad nikah. Melampau!! hahaha lepas tu balik rumah check.. bukan satu okey, tiga abang beli pelbagai jenama!
        Dan ketiga2 double line!! Double line, faham tak?? Double line means positif! Bak kata pakcik dalam gentleman dignity, 99.9% tepat lagi buat kita percaya dari 100%, airyl apa lagi melompat lah dia suka… hahaha… itulah ceritanya..
        Lin excited jugak… tapi… TAKUTTTTTTTTT~~~~~~  

::::::::::

Ku sangka kan dua, rupanya tiga. ß- ini ayat curi p.ramlee punya movie madu tiga… kami terkejutlah.. selama ni scan nampak dua je.
TToTT macam mana aku nak jaga anak tiga orang ni~~~~~??????????????? /(*o*;;;)\

Dear diary, sementara anak-anak tengah tertidur (^^), lin nak berkongsi perkembangan terbaru… ya ya…  sepanjang mengandung memang tak ada sentuh diary ni, sorry ya… (^^lll) mianhae, gomen ne… sebabnya masa mengandung lin sibuk record pregnancy journal… ecece… bosanlah katakan, duduk rumah je so buat journal, nanti anak dah besar boleh tunjuk. (^0^)

Sekarang dah habis pantang pun, terima kasih banyak pada abang, family dan family mertua ku yang sangat2 baik sudi jaga puteri manja ni sepanjang berpantang… (^0^)\ sekarang adalah masa untuk lose weight! Tak mahu abang cakap aku gemuk ke apa, sekali je dia cakap dah cukup night mare untuk lin… owh.. tidak!!! Dah lah abang badan bukan main sekarang, rajin pergi gym.. menyampah! Isteri dia kegemukan di rumah.. ( TToTT ) ß nmpk tak muka gemuk!

now, tutup topik gemuk, nak perkenalkan my babies:

Ailisa, Aimisa, Ainisa.. (tiga2 cantik2 okey, macam mak dia juga… hahahahahahahhahhahahahhahahahahah..)

Tak ada nur, tak ada nurul, tak ada putri what so ever nama my babies satu je, macam bapak dia orang juga. Ailisa binti Airyl, Aimisa binti Airyl, Ainisa binti Airyl… Kejam tak kami bagi nama pendek2.. senang nak ingatlah.. walaupun trend sekarang orang letak nama panjang2, ish..boringlah follow orang. Kan????

Oh… babies dah jaga… bye bye. (^0^)/

Ps: entah bila pula dapat nak tulis lagi.. *sigh* lin akan jadi sangat busy, jangan sedih ya kalau lin tak tulis apa2. Bye2

::::::::::

Dear Diary,
Diary apakah tak ada tarikh…?? haha. Tapi baca apa yang tertulis kat sini boleh agaklah bila puteri tulis semua ni..

Hmmm.. this is not puteri, this is her husband; airyl. Sorry for the late introduction.
Rasanya dah lima tahun lebih lin tak tulis apa-apa dalam diary kesayangan dia ni. Sibuk jadi ibu… tak sempat dia nak tulis. Apa pun, kali ni biar airyl yang bercerita pulak.. tapi aku tak adalah pandai bercakap macam si puteri..  tapi… aku akan try tulis.. tapi tak da emoticon ok.. malas nak tulis..

        Terbaca apa yang puteri tulis, memang buat aku senyum je.. baru aku tau.. ah… ini rupanya perasaan dia time tu. Tak sangka pula masa jumpa kat café tu boleh buat puteri tulis ‘kyaaaaaaaaaaaaaaaaaa’ panjang2 sebab aku handsome.
(/__-) airyl, kenapa kau terjangkit perangai puji diri sendiri puteri tu?? (sebab dah bertahun2 kahwin aku pun jadi macam dia)

Tapi.. masa tu, masa pertama kali jumpa balik kat rumah mama, sebenarnya aku bengang kat dia. Sebab dia tak ingat aku langsung… dulu masa kecik kami rapat kut.. tapi dia tak ingat aku. Aku bengang lah, tapi bengang simpan dalam hati je.. kenapa aku bengang? Entah.. dia hatsu koi aku kot.. first love. Maybe.. kot.. tak tau.

Then bila jumpa dia lagi.. sembang dengan dia.. aku rasa.. aku tertarik pada dia sebenarnya, kalau tak takkan aku boleh setuju nak kahwin dengan dia bila dia cadangkan..
Part aku kata dia gemuk… tak sengaja okey.. dah memang berat badan dia naik. Tapi.. bila baca kat sini dia cakap naik 2 kilo je, macam tak percaya.. tapi sekarang aku rasa… owh.. sampai macam tu sekali aku perhatikan dia dulu? Sampai berat dia naik 2 kilo je pun boleh perasan. Dasyat.. aku sendiri tak percaya.

Lepas kahwin… sebenarnya… penat jugak la layan perangai puteri raja dia.. (Er… janganlah bini aku nampak aku cakap ni..) tapi… lama2 dia berubah jadi a perfect wife.. tak menyesal aku kahwin dengan dia.. ß puji sungguh2, bukan sebab takut puteri baca !! Walaupun banyak cabaran dan rintangan semasa tahun pertama perkahwinan.. yalah, salah aku juga tak jaga dia elok2, tapi kami akhirnya bahagia juga.. semua dugaan tu dapat di atasi..

Sekarang anak dah empat, lagi satu dalam perut puteri lagi. Cukuplah kut.. lima.. (kalau anak ke-5 keluar solo lah, kalau kembar jadi 6) kesian kat puteri. Tengok puteri lalui 9 bulan mengandungkan anak, dengan sakit bersalin lagi.. dah tak sanggup nak tengok. Lima dah banyak lah tu.. kan?? Hehe.. semoga anak-anak semua membesar dengan sihat dan menjadi anak-anak yang soleh dan solehah.

Panjangnya aku dok menulis ni.. lenguh dah tangan.. ok.. sampai sini dlu.

-   -  Mr. Hubby, Airyl

Ps: Puteri.. kalau puteri baca ni, abang minta maaf okey sebab baca diary sayang. But.. seriously I love you much more after reading all these… I love you putri shazlin!!! 

::::::::::

How dare you baca diary puteri, abang????
But I wanna say this… I love you moreeeeeeeeeeeee!




::::::::::TAMAT::::::::::

screencap permission dari 'VIET





ps: yes.. saya tulis cerpen ni tahun lepas :)

9 comments:

  1. kyaaaaaaaaaaaaaaaaa~~~!!!
    sugoi~
    rasa macam nak mintak sambung cerita dorang...
    tapi dah beranak pinak nanti konflik cerita jadi lain pulak...

    ReplyDelete
  2. How sweet..... tengah belek balik novel awak...

    ReplyDelete
  3. tak kena copyright ker cover tu? Jangan lah jadi typical Malaysian suka tiru orang lain lepas tu jd macam hak dia sendiri.

    ReplyDelete
  4. tiru kaichou wa maid sama pula tu.

    ReplyDelete
  5. Salam @Reader, 1st of all saya nak beritahu saya penulis novel sahaja, cover bukan bidang kuasa saya. Kalau awak rasa saya sebagai penulis baharu (waktu tu) hebat sangat dan ada kuasa nak cover novel saya macam mana, awak silap besar. Saya pernah tanya soalan yang sama pada penerbit, mereka beri jawapan;



    "mereka lukis semula, tak langgar copyright, mereka tahu apa mereka buat."


    saya nak kata apa lagi? saya sendiri pun bukan faham fasal copyright2 ni sangat, bukan saya belajar fine art di universiti, saya student tourism management, zero ilmu fasal copyright artwork.


    novel saya dah setahun lebih di pasaran tapi saya masih terima attacks macam ni yang sepatutnya bukan salah saya... kali ni datang anonymous pulak tu.. buat saya tak boleh nak terus pergi terangkan kepada awak.

    ReplyDelete
  6. ps: typical Malaysian suka tiru orang lain lepas tu jd macam hak dia sendiri?



    maksud awak dalam novel? komik? or anime/kartun? or drama/movie? care to explain? sebelum ni ada banyak kes tiru meniru ke?? saya tak tahu pulak..kalau novel saya tahulah.

    ReplyDelete
  7. Takyah lah tutup,nanti takdelah peneman saya lagi.Blog je peneman saya bila saya bosan..Akak nye blog lah paling best,paling tip top. ='(

    ReplyDelete
  8. byk lagi blog2 lain yg best juga... aini x jumpa lgi je. blh tgk kat bwh ni pun ada link ke blog penulis lain yang lagi hebat dari akak.

    ReplyDelete
  9. alaaa...kalau akak tutup blog ni,akak chat an Aini dekat fb tau!

    ReplyDelete