Followers

Saturday, May 28, 2016

**Cairkan Hati Beku Dia** 05


**05**

~Hanna The Great Actress~


Sedar tidak sedar, habis sudah tahun pertama Hanna menuntut ilmu di menara gading ini. Begitu cepat masa berlalu, kini dia sudah bercuti di rumah, menghabiskan cuti tiga bulan setelah tahun pertamanya sebagai mahasiswi tamat.

Tempoh hari selepas habis peperiksaan akhir, sempat lah juga dia menghabiskan masa bersama kakak dan adiknya bercuti di Krabi .

Tetapi kini…

Hanna hanya mampu mengeluh sendiri. Sumpah, dia rasa bosan sangat sekarang ini! Masa dia berada di hostel, bukan main lagi hati menginginkan cuti. Tetapi bila cuti dia naik mati kutu pula duduk melepak di rumah, bosan sungguh!

Sudah lah kakaknya tidak ada di rumah dan adiknya yang sudah tamat SPM pula sudah masuk belajar di kolej, manakala kawan-kawannya pula ramai yang tidak ada di sini memandangkan mereka ramai yang belajar di kolej swasta, mana sama cuti mereka! Akhirnya Hanna hanya mampu ‘berkulat’ seorang diri di rumah!

Hanna berbaring malas sambil jarinya menekan-nekan punat alat kawalan jauh, sekejap-sekejap dia tukar siaran, tapi tiada satu pun yang menarik minatnya. Akhirnya punat off ditekan. Hanna membaling alat kawalan jauh ke atas lantai dan dia mengubah posisi, berbaring menelentang pula. Dia hanya merenung siling ruang tamu itu tanpa suara.

“Argghhh! Bosan!!!” Akhirnya Hanna meletup dan menjerit seorang diri.

Baru sahaja Hanna mahu bangun dan ingin menuju ke tingkat atas, Iphonenya tiba-tiba berdering minta diangkat. Wajah Hanna berubah sedikit apabila melihat nama pemanggil di skrin. Tidak semena-mena dia tersengih sendiri, akhirnya muncul juga sedikit sinar harapan untuk dia menghilangkan bosan!

“Ahah! Qal! Kenapa lah aku tak teringat dekat mamat sorang ni!” Sempat Hanna membebel seorang diri sebelum menjawab panggilan tersebut.

Hey babe… What are doing? Busy ke?”

“Wah… Setelah sekian lama… Akhirnya you cari I… Ni mesti ada nak minta I tolong you apa-apa ni kan?” Hanna tidak menjawab soalan itu sebaliknya diperlinya pula Qalef itu. Bukan apa, dah memang hakikat pun Qalef memang suka mencarinya dikala dia perlukan bantuan Hanna.

Hanna dapat menangkap tawa lepas Qalef di hujung talian sana. Dia sendiri turut tersenyum. Betul lah tu tekaannya, tahu sangat dah!

“You ni memang faham lah I macam mana… Itu yang I sayang you lebih tu…”  Bodek Qalef sengaja mahu mengipas Hanna.

“Eleh, tak payah nak sayang sangat! Geli lah I dengar…” Hanna sudah mencebik sendiri. Tidak termakan langsung dengan bodekan Qalef itu. Dan serentak itu dia terdengar lagi tawa Qalef di sana.

“You nak I tolong apa ni?” Tidak mengendahkan tawa Qalef yang masih bersisa itu, Hanna terus tanya poin utama.

“Hmmm… Macam you tak kenal I sayang… Macam biasa lah.” Tidak perlu Qalef sebut terang-terang kerana dia yakin Hanna pasti faham apa yang dimahukannya.

Lah… Again?” Hanna menyoal kurang percaya.

Iya, memang tidak perlu Qalef sebut pun dia sudah sedia tahu apa yang perlu dia tolong. Tidak lain tidak bukan, mesti Qalef mahu dia berpura-pura menjadi teman wanita lelaki itu lagi untuk dijadikan alasan berpisah dengan teman wanita sekarang. Qalef ni memang bukannya tahap buaya sahaja, tapi sudah tahap serigala!  

Sampai sahaja masa dia bosan dengan teman wanitanya pasti dia mahu berpisah. Dan kalau terkena kes jenis perempuan yang liat sangat nak berpisah tu, kadang-kadang memang dia memerlukan bantuan Hanna.

“He he… Alah, macam you tak biasa. So boleh tak?”

Hmmm, kira nasib you baik sebab I pun tengah bosan ni, so boleh lah…” Akhirnya Hanna membuat keputusan.

Yes! That’s my girl! I sayang lah you Hanna! Muah… Muah… Muah…” Qalef di sebelah sana sudah bersuara teruja. Manakala Hanna pula sudah mahu tergelak dan matanya sudah dijulingkan ke atas. Sabar sahaja lah dengan perangai gila Qalef ini.

So you nak datang sendiri ke nak I ambil?” Suara Qalef kedengaran menyoal Hanna setelah rasa terujanya kembali tenang.

“Tak apa, I boleh pergi sendiri. Nanti just Whatsapp me tempat ya…”

Okay then. So I’ll see you later dear… Bye.

Hanna tersenyum sendiri dan mematikan talian. Dia sudah menggeleng-gelengkan kepalanya.

“Haiii, perempuan mana lah pula yang jadi mangsa kau kali ni Qal…”

*~*~*~*~*~*

Seperti yang dijanjikan, Hanna muncul di tempat yang telah diberitahu Qalef tepat pada masanya. Tetapi bayang Qalef masih juga belum kelihatan. Lantas Hanna berlalu masuk ke dalam kafe dan ingin mengambil tempat di salah sebuah meja di situ sementara menunggu. Tetapi belum sempat apa-apa, tubuhnya tidak semena-mena dirempuh seseorang dan hampir-hampir menyebabkan dia tersembam jatuh.

Nasib baik juga tangan manusia tadi bertindak cepat dan menarik tangannya, kalau tidak pasti tujuh keturunan dia tidak akan jejak lagi ke kafe ini akibat drama tergolek di hadapan pintu kedai ini!

Hanna menarik nafas dalam-dalam, dan setelah dia berjaya mengatur semula rentak jatungnya yang tadi berdetak laju, dia mengangkat kepala dan memandang manusia di hadapannya itu dengan pandangan tajam.

Hey… I’m sorry. Are you okay?” Lelaki yang melanggarnya tadi bersuara dulu.

“You ni buta ke?” Garang Hanna menyergah lelaki itu.

“Woah, chill lah… I tak sengaja kut… And I dah cakap sorry dah pun.”

“Mata letak kat mana entah? Lutut?” Hanna masih belum bisa berhenti membebel. Memang nasib lah kan sebab terlanggar dia masa dia tengah panas hati.

“Perghhh mulut… Harap muka aje cantik tapi mulut longkang!” Lelaki itu sudah tidak mampu bersabar dan mula menyerang balas.

Terus sahaja mata Hanna membeliak besar dan memandang lelaki itu tajam.

“You cakap apa?”

“Mulut macam longkang!” Selamba sahaja lelaki itu mengulang katanya dengan riak yang menjengkelkan.

“You! Memang kurang ajar kan? Dah lah langgar orang, lepas tu ada hati pula nak cakap I macam tu?!!” Suara Hanna sudah naik beroktaf-oktaf.

Ketika itu, kebetulan kelibat Qalef datang tergesa-gesa menghampirinya.

“Eh, Ann? What’s wrong?” Sibuk Qalef bertanya risau. Datang-datang sahaja nampak Hanna sedang bertekak dengan entah siapa-siapa di depan pintu kafe, mana tak cuak?

“Kalau mulut I macam longkang, mulut you tu macam jamban tak flush!” Tempelak Hanna lagi dan terus menarik lengan Qalef, meninggalkan lelaki yang sudah melopong itu di situ.

“You ni kenapa lambat? Dah lah minta tolong I lepas tu lambat?” Kerana sisa marahnya yang masih marak di dalam hati, belum sempat apa-apa Qalef sudah disembur Hanna.

“Alah… Jangan lah marah sayang… I tersangkut kejap tadi.” Jari Qalef naik dan mencuit dagu Hanna tetapi cepat sahaja ditepis.

“Apa? You nak cakap tersangkut dalam jammed? Eyyy, boleh tak you jadi kreatif sikit?!!” Terteleng-teleng kepala Hanna dengan bibirnya dicebik meluat.

“Eh, tak lah. I mana ada nak cakap I tersangkut dalam jammed. I tersangkut dengan perempuan cun dekat tempat parking tadi. Perghhh, cun gila kut! Nasib baik I sempat dapat nombor dia!” Ucap Qalef teruja tanpa langsung ada riak serba-salah.

Hanna sudah mengangkat keningnya tinggi dengan riak wajah tidak percaya. Nak marah pun dah tak tahu patut marah ke tidak.

“You ni kan…” Hanna bersuara mendatar. Tetapi belum sempat dia menyambung katanya, Qalef terlebih dahulu kalut-kalut menyampuk.

“Eh, Ann… Tu dah sampai dah, dah sampai…” Laju Qalef mengubah tempat dan duduk di sebelah Hanna, tangannya pula selamba disangkutkan ke bahu gadis itu.

Manakala Hanna pula sudah menoleh ke belakang sedikit untuk melihat mangsa Qalef itu. Kemudian dia memandang pula Qalef dengan pandangan sedikit tajam dan laju-laju berubah kepada watak yang perlu dimainkannya. Tiba-tiba sahaja dia tersenyum manja dan berubah watak menjadi gedik di sebelah Qalef.

Tanpa Hanna sedar, lelaki yang bergaduh dengannya di hadapan kafe tadi setia memerhatikannya sejak tadi. Subhan yang duduk selang dua meja di belakang meja Hanna itu masih memerhati kelakuan gadis garang yang pada hematnya, kelihatan sangat; pelik tapi menarik?

Tidak dinafikan memang tadi Subhan naik meluat dengan mulut longkang gadis itu, kena langgar sikit pun nak melenting bukan main, tapi entah mengapa gadis itu menarik matanya untuk terus memerhati.

Bukan apa, tadi bukan main lagi garang bercampur longkang mulutnya, tetapi tiba-tiba sahaja dia berubah karakter pula. Dengan lelaki di sebelahnya itu pun dimarah-marahnya, sekelip mata kemudian gadis itu berubah manja begitu. Bukan main lagi pasangan di hadapannya itu memadu kasih, rasa macam nak naik juling juga matanya melihat.

Dan drama semakin menarik apabila tiba-tiba datang pula seorang lagi perempuan yang tidak kurang cantiknya ke arah meja mereka. Riaknya bengis semacam! Subhan sudah mengangkat keningnya tinggi. Hmmm…. Menarik!

“Sayang! What are you doing here? You cakap kucing you sakit? You nak bawa dia jumpa vet, that’s why you tak boleh jumpa I?!!” Perempuan cantik beriak bengis itu sudah mulakan serangan pada pasangan merpati sejoli itu.

Oh dear… Ni ke yang you cakap tu? I thought you dah break dengan dia?” Hanna pula bersuara. Riak wajahnya biasa-biasa sahaja, tiada rupa orang terkejut langsung!

I did. Tapi biasalah, perempuan macam ni selalu tak nak terima kenyataan lah honey… Susah nak cakap dengan orang tak faham bahasa ni.” Qalef juga bersuara selamba, tidak peduli langsung riak perempuan yang berdiri di sebelahnya itu semakin membengis.

“Hey! You ni siapa hah? Dasar perempuan perampas! Berani you kacau boyfriend I!”

Serentak itu, Qalef dan Hanna berpandangan sesama mereka dan kemudian serentak mereka menghamburkan gelak, membuatkan perempuan yang menjerit tadi agak terpinga-pinga dan riaknya semakin berubah kelat.

“Lah dear… Itu lah you nakal sangat. You tak ada cakap ke dengan dia?” Hanna menyoal Qalef, bersahaja gayanya.

“Hey you, kalau you nak tahu… Kitaorang ni dah couple lama tau! Almost 5 years right dear? So sekarang ni siapa yang perampas?” Nada suara Hanna masih biasa, dia memandang perempuan itu dengan senyuman di bibirnya.

What do you mean?” Perempuan tadi sudah tidak menjerit, suaranya sudah agak perlahan akibat rasa tidak percayanya.

“Kalau you nak tahu… Boyfriend I ni memang nakal. Memang nature dia macam tu, so I pun terpaksa terima ajelah…” Suara selamba Hanna semakin membuatkan perempuan itu melopong sendiri. Manakala Subhan juga sudah tersenyum tidak percaya, wow!

“Alah girl, dia dah bosan dengan you lah tu… Apa kata you just leave him and go find somebody else that will appreciate you? Dengan dear I ni, hmmm… I tak rasa lah you akan dapat.” Sempat Hanna memberikan nasihat lagi sementelah gadis itu hanya mendiamkan dirinya, masih tidak dapat menerima kenyataan yang terlalu mengejutkannya itu.

“I… I tak percaya ni semua! Kalau betul you girlfriend dia, tak kan you sanggup bagi dia flirting dengan perempuan lain?!!” Perempuan tadi sudah menjerit lagi. Subhan di belakang teranguk-angguk, setuju juga dengan apa yang perempuan itu kata kan.

For your information girl, we have an open relationship, he can play with whoever that he wants, and so do I… Kan dear?” Jelas Hanna, sempat lagi tangannya naik ke pipi Qalef dan tersenyum manis pada ‘teman lelakinya’ itu.

“Huh! Memang padan lah korang berdua ni! Seorang bitch, seorang jerk!” Tempelak perempuan tadi. Qalef terus bangun dari duduknya apabila mendengar penghinaan itu.

“Hey, you nak maki I, silakan! Tapi jangan sesekali nak cakap girlfriend I macam tu! She don’t deserve it! Because you know why? She’s way more better than you!!!” Jari telunjuk Qalef naik tepat pada wajah perempuan itu.

Such a jerk!” Laju sahaja tangan perempuan itu naik ke pipi Qalef.

Go to hell both of you!” Tempelak perempuan itu buat kali terakhir dan terus berlalu dengan linangan air mata.

Sebaik sahaja perempuan itu keluar, tubuh lelaki di sebelahnya itu terus ditolak, senyuman di wajahnya tadi hilang serta-merta dan berganti dengan riak masamnya semula. Subhan sudah mahu tergelak melihatnya. Okey, rasanya dia macam faham kut situasi ni…

You really owe me this time Qal! I nak balik lah, I tak ada mood.” Subhan terdengar lagi suara gadis di depannya itu dan serentak itu dia nampak gadis itu sudah bangun daripada duduknya.

Apabila Hanna berpusing, serentak itu mata mereka bertentangan. Tidak ada angin tidak ada ribut Subhan dijeling tajam. What?!! Dia tak ada buat apa-apa pun kut?!! Subhan menangkap perempuan itu mencebik dan terus menonong sahaja berlalu keluar daripada kafe.

Dunia oh dunia, memang ramai betul orang yang pelik-pelik kan? Subhan menggeleng-geleng sendiri dan tergelak kecil dengan adegan sebabak di hadapannya itu.

 *~*~*~*~*~*

“Ann… Dari mana tu?”

Langkah Hanna terhenti apabila terdengar suara mamanya bertanya. Lantas dia melencongkan langkahnya dan berjalan ke arah mamanya yang sedang duduk di sofa.

“Ann keluar dengan kawan Ann tadi kejap.” Jawab Hanna dan melabuhkan duduk di sofa bertentangan dengan Puan Anida.

“Kawan? Kawan yang mana? Siapa?” Bertalu-talu soalan yang keluar daripada mulut Puan Anida.

“Ann keluar dengan Qalef tadi.” Jujur sahaja Hanna memberitahu tentang aktivitinya tadi.

Terus sahaja dahi Puan Anida berkerut apabila mendengar jawapan Hanna itu.

“Ann masih kawan dengan budak tu? Ann keluar pergi mana dengan dia? Jangan-jangan Ann ada plan yang bukan-bukan dengan dia tak?” Curiga Puan Anida. Dia memang kurang berkenan dengan rakan anaknya yang seorang itu.

“Ma… Kenapa pula Ann tak boleh kawan dengan dia? Dia tu nakal sikit aje tapi dia tu sebenarnya baik lah ma…” Hanna cuba membela rakannya itu. Dia cukup tidak suka jika mamanya berpandangan serong pada rakan-rakannya. Memang lah kawan-kawannya bukan jenis yang baik, tetapi mereka tidak lah jahat!

“Ann tahu kan mama tak suka Ann kawan dengan dia? Nanti tak pasal-pasal Ann lupa pula janji Ann dengan mama, Ann buat lagi… Bukannya mama tak tahu Qalef tu jenis macam mana…” Puan Anida bersuara keras. Alang-alang sudah mahu berubah, baik tinggalkan terus semua anasir yang dapat mempengaruhi Hanna, termasuk lah kawan-kawannya yang tidak berjenis itu.

“Ma… Please lah. Janji Ann dengan ma Ann akan ingat, tapi jangan lah libatkan kawan-kawan Ann.” Hanna sudah bersuara bosan.

“Macam mana mama tak risau Ann. Kawan-kawan ni lah yang selalu mempengaruhi kelakuan kita. Sebab tu lah kita kena cari kawan yang baik-baik. Bukan cari yang jenis akan ajak kita buat benda yang bukan-bukan! Macam mama tak tahu, dia kan yang ajar Ann buat benda yang tak elok? Ajar Ann menapak ke kelab segala bagai tu?” Naik sedikit suara Puan Anida.

No ma… Apa yang Ann pernah buat dulu tu semua pilihan Ann sendiri, tak ada siapa yang ajar atau pengaruhi Ann. Ann minta maaf dengan apa yang Ann pernah buat dulu, Ann kecewakan mama. Tapi mama jangan lah salahkan kawan-kawan Ann, they have nothing to do with this matter.” Tegas Hanna lagi.

“Kalau boleh Hanna jangan rapat sangat dengan dia. Mama tak suka! Dan pastikan Ann ingat janji Ann dengan mama, jangan sampai mama hilang kepercayaan pada Ann!” Puan Anida juga bersuara tegas.

“Iya ma… Ann ingat. Ann akan cuba jaga diri Ann baik-baik. Jangan risau…” Hanna memberi jaminan, cuba meyakinkan mamanya.

“Emmm, kalau tak ada apa-apa Ann naik dulu ma…” Hanna meminta diri, tidak mahu berlama-lama, takut semakin berpanjangan pula debat mereka.

“Eh, nanti kejap Ann.” Puan Anida menahan Hanna yang sudah berura-ura mahu bangun itu.

“Ya ma? Kenapa?” Hanna kembali melabuhkan punggung di sofa, menanti bicara mamanya.

“Ann ingat tak kawan lama mama yang Auntie Sarimah tu?” Puan Anida bermukadimah.

Kerut dahi Hanna dibuatnya. Aduh, mana lah dia pernah ambil tahu perihal kawan-kawan mamanya itu. Dia sudah tersengih kambing.

“Errr… Siapa tu ma? Mana Ann tahu…”

“Alah, tak kan tak ingat kut? Tahun lepas kan dia ada datang open house kita? Auntie Tengku Sarimah tu?” Puan Anida cuba mengingatkan Hanna.

“Emmm, entah… Tak ingat ma. Kenapa dengan auntie tu?” Memang Hanna tidak ingat langsung, baik terus ke poin utama sahaja daripada membuang masa untuk mengingati kawan mama yang langsung dia tidak ingat itu.

“Tadi dia ada datang butik, anak saudara dia nak kahwin. Hanna tahu, rupa-rupanya anak dia pun satu U dengan Hanna tau…” Teruja Puan Anida bercerita perihal anak rakannya itu.

“Oh… yeke? Acuh tidak acuh sahaja Hanna memberi riaksi.

“Ha’ah… Kalau tak silap mama, auntie Imah tu cakap anak dia dah tahun dua dekat sana.”

“Okey… Lepas tu? Apa kena mengena dengan Ann?” Tanya Hanna dengan suara bosannya.

“Hesy, kamu ni… Macam tak ada perasaan aje. Bagus lah kalau ada orang kenal belajar sama tempat dengan kamu, boleh dia tengok-tengokkan kamu. Lega sikit mama…” Puan Anida sudah menarik muka sedikit dengan riaksi tidak berperasaan Hanna itu.

“Alahai ma… Yang kenal tu ma dengan auntie tu kan? Ann dengan budak tu bukannya kenal pun…” Hanna menjawab selamba.

“Kalau tak kenal boleh berkenalan kan? Bagus apa ada orang dekat-dekat ni boleh jaga kamu dekat sana nanti… Nanti Ann balik sana hujung minggu ni balik sekali dia ya? Selamat sikit kalau balik berteman.” Cadang Puan Anida bersungguh-sungguh.

“Ann dah besar lah ma… Boleh jaga diri sendiri. Lagipun bukannya Ann tak biasa.” Hanna menyandar di sofa sambil menayangkan riak kurang senang dengan cadangan mamanya mahu dia berkenal-kenalan dengan entah siapa-siapa itu. Hesy, janggal lah!

“Alah, apa salahnya Ann? Memang lah kamu dah biasa, tapi kalau berteman kan lebih selamat. Tiap-tiap kali kamu balik sorang-sorang tu, Tuhan je tahu macam mana mama risaukan kamu tau! Sudah lah sekarang ni macam-macam kes jenayah keluar berita tiap-tiap hari. Kamu tu perempuan, lagi lah mama tak senang hati. Ni kalau ada orang lelaki temankan, selamat lah sikit.” Tutur Puan Anida lagi.

Kali ini Hanna tidak terus memberi balasan, dia memandang mamanya lama. Lelaki? Dah kenapa beriya-iya sangat ni? Hmmm, nampak semacam aje ni? Ada agenda apa-apa yang dia tidak tahu ke?

“Balik sekali dengan dia eh? Boleh dia tolong jagakan keselamatan kamu.” Pujuk Puan Anida lagi sementelah Hanna hanya mendiamkan diri.

Akhirnya Hanna bergerak ke hadapan sedikit dan mula bersuara. 

“Hmmm… Tengok lah macam mana nanti ma… Ann tak janji. Ann naik dulu ya.”

Usai menyudahkan kata dia terus bangun dan berlalu ke tingkat atas. Tidak mahu lagi terus memanjangkan perbincangan. Kalau ikut hati memang dia nak terus tolak sahaja, tapi mengenangkan itu adalah mamanya, terpaksa lah keluarkan ayat sedapkan hati begitu. 

*~*~*~*~*~*
So
.
.
.
.
.
.
.



MR. Subhan dah muncul... Sila jerit kawan kawan... Hahaha






Friday, May 27, 2016

**Cairkan Hati Beku Dia** 04


**04**

~Kawan Rare~


“Hey, Hanna…”

Hanna yang sedang leka dengan Ipadnya mengangkat kepala apabila terdengar ada suara yang menegur. Tetapi apabila terpandangkan kelibat yang menghampiri, cepat sahaja wajahnya berubah riak, bosan!

“Hai…” Hendak tidak hendak sahaja Hanna membalas sapaan lelaki itu.

“Tak sangka jumpa you dekat sini. Baru balik dari rumah ke?” Ceria suara Hakim bertanya pada Hanna. Selamba dia melabuhkan punggung di tempat kosong sebelah Hanna. Sumpah dia langsung tidak sangka yang mereka akan berjumpa di Stesen LRT Plaza Rakyat ini (masa ni Stesen Bas di Pudu masih wujud lagi). Kuat juga jodoh mereka. Ahaks!

“Hmmm… Ha’ah, baru sampai.”

“Bagus lah, kalau macam tu boleh balik sekali dengan I…”

“Errr…”

Hah, ini yang Hanna malas ni. Ada sahaja yang nak menempek, sumpah dia tak selesa! Lama dia berdiam, kemudian baru lah dia bersuara.

“Hmmm… Ye lah.” Akhirnya dia bersetuju sahaja. Lagipun sudah memang mereka berdua menuju ke destinasi yang sama. Macam tak patut lah pula kalau dia menolak.

“Lama I tak nampak you, rindu…” Perlahan sahaja Hakim berbisik dekat dengan Hanna membuatkan Hanna bergerak ke belakang sedikit.

Hesy, memang lah dia alergi dengan Hakim yang suka keluar ayat romeo dia tu. Nasib baik Hanna tak ada terfikir nak buat balik perangai lama dia, kalau tidak dah lama dia buat-buat layan si Hakim ni, lepas tu selamat dia buat lelaki ni jadi ‘kuli’ dia.

Lambat-lambat, Hanna melepaskan keluhan. Diri sendiri terasa macam nak kutuk perangai tak berapa nak bermoral dia dulu. Selamba sahaja dia ‘mengkulikan’ lelaki-lelaki yang berminat padanya padahal dalam hati sedikit pun tak pernah terdetik nak terima siapa-siapa. Seronok dia dilayan bagai permaisuri tanpa ada sedikit pun rasa bersalah dalam hati.

“Look, Hakim right?” Soal Hanna kemudian jeda sebentar, sengaja dia bertanya menginginkan kepastian, dia pun ingat-ingat lupa sahaja nama lelaki ini.

Wow, you remember my name… Terharunya…” Ujar Hakim ceria seraya mengenyitkan matanya tanda suka.

Urgh, whatever. Ni, boleh tak you duduk jauh sikit? I rimas lah you asyik nak menempel aje.” Tanpa memperdulikan perasaan Hakim, selamba sahaja Hanna menyemburnya tanpa belas kasihan membuatkan wajah Hakim berubah riak.

Akur dengan permintaan Hanna, Hakim menjarakkan kedudukan mereka. Walaupun sedikit terasa hati tetapi dia tetap menghormati permintaan Hanna. Nampaknya strategi memikat cara romeo dia tidak berjaya menarik minat Hanna dan mungkin dia perlu mengubah strategi memikat yang lain pula. Hanna memang kebal!

I’m sorry okay.” Dengan rendah diri Hakim memohon maaf. Dia sedar silapnya.

Hanna hanya mengangguk sahaja. Kadang-kala memang perlu berterus-terang sahaja daripada diri sendiri rasa tidak selesa, kan?

By the way Hanna, you told me to find all your social media site and everything... I did it, tapi you tak pegang janji you. You tak approve request I pun?” Setelah seketika berdiam diri, Hakim membuka mulut lagi. Dirinya memang bukan jenis lelaki yang cepat berputus asa, memang bukan gayanya lah jika mengalah begitu sahaja.

Hanna yang baru sahaja ingin menenangkan diri tadi kembali panas hati, tidak nampak kah lelaki itu dengan petunjuk-petunjuk yang diberinya? Rasanya dia tidak ada kias-kias, terus dia jalan straight sahaja tanpa belok-belok! Hanna sekali lagi menghela nafas berat sebelum bersuara.

Okay look, I tak nak cakap benda ni tapi since you yang mulakan so I rasa tak perlu lah I nak teragak-agak. You ni memang tak faham ke saja buat-buat tak faham kenapa I tak approve you? It’s kinda obvious right?” Hanna jeda sebentar sebelum kembali bersuara.

“I malas nak sakitkan hati you, tapi biar I cakap straight je dengan you, okey? For now, I memang tak berminat nak berkawan dengan you kalau you keep chasing me like this. Please lah, I geli okey.” Suara Hanna lembut sahaja tetapi kejengkelannya sangat terserlah. Kemudian dia kembali menyambung kata.

  “Tapi kalau you nak jadi kawan I macam orang lain… I mean just kawan biasa macam orang lain, sekarang juga I boleh approve you dekat semua tempat tu.” Hanna mengangkat kening sambil membuka Ipadnya dan ditayangkan di hadapan Hakim. Manakala Hakim pula tidak beriaksi, terkaku sahaja dia di situ.

Hanna mengerling sekilas, dia nampak wajah Hakim yang berubah. Dia tersengih senget, sinis. Ya, dia tahu kata-katanya agak kejam. Tapi Hanna adalah Hanna, mana dia pernah nak fikir pasal perasaan orang lain. Dan bila dah kata nak pikat dia, kalau yang ni pun tak boleh terima, memang satu percen pun Hakim tak layak untuk dia!

“You fikir-fikirkan lah ye Hakim… I ni sentiasa terbuka nak berkawan dengan sesiapa saja, including you. Hah, by the way… I tahu you ni pun saja nak test market dengan I. Bukan nak serius pun! So why don’t we just proceed as normal friend? And you boleh try test market you dengan orang lain, okey?” Hanna bersuara selamba sebelum menutup Ipad dan mengangkat begnya lalu terus berdiri untuk menunggu di hadapan, membiarkan Hakim yang masih terkedu itu di situ.

Hanna yang sudah berdiri di hadapan untuk menunggu tren yang masih tidak kunjung tiba itu masih lagi tersenyum senget. Permainan lelaki yang suka ‘test market’ macam Hakim ni macam lah Hanna tidak tahu. Dia memang sudah arif lah! Tapi apa yang dia tak boleh tahan sangat adalah cara Hakim yang terlebih ‘romeo bergula’ sampai buat dia rasa mual! Sebab itu dia cepat-cepat ‘caras’ langkah Hakim, sebelum dia betul-betul termuntah nanti!

Bunyi tawa kecil membuatkan Hanna kalih muka dan pandang tepi. Hakim sudah berdiri di sebelahnya. Hanna tidak beriak, dia masih bersikap selamba.

“You ni terlalu kebal lah Hanna. Cool sangat! I surrender. So, friend?” Hakim sudah menghulurkan tangan kanannya untuk berjabat tangan. Senyuman di bibirnya tersungging cantik.

Awalnya memang dia terkesima, pertama kali dia bertemu dengan gadis yang begitu lantang bersuara dan menolaknya mentah-mentah begini. Tetapi dia terlalu kagum dengan keselambaan Hanna sampai dah tak boleh nak terus-terusan rasa terkejut lama-lama. Rugi rasanya kalau dia melepaskan peluang untuk berkawan dengan gadis se-cool Hanna, dalam 10 mungkin hanya ada 1!

Hanna juga tersenyum. Nampaknya Hakim ni pun boleh tahan cool. Tak ada lah nak sentap lama-lama lepas kena sound tadi. Boleh jugak buat jadi geng!

Pada waktu yang sama, LRT yang ditunggu sejak tadi sudah mula kelihatan dan datang mendekat. Hanna sudah berpusing untuk mengadap Hakim. Senyuman di bibirnya masih melebar.

“Sure… Of course no problem… Friend!”

Hanna selamba menyerahkan beg di tangannya ke tangan Hakim yang masih tergantung di hadapannya untuk bersalaman tadi apabila dia menyebut perkataan ‘friend’. Kemudian dia terus melangkah masuk ke dalam LRT dengan senyuman yang masih melebar. Sengaja dia mengenakan Hakim lagi.

Hakim yang sudah tercengang apabila beg Hanna berada di tangannya hanya mampu tertawa selepas itu. Dia menggeleng-geleng perlahan sebelum turut melangkah masuk ke dalam LRT mengikut langkah Hanna. Selamba sangat ‘kawan’ baru dia tu!

*~*~*~*~*~*

Hanna yang sedang sibuk membelek buku rujukannya mengalihkan pandangan sebentar apabila telefon bimbitnya bergetar.

Kat mana?

Mesej Whatsapp daripada Hakim rupanya. Dengan laju jari Hanna bergerak dan membalas mesej tersebut. Malas nak layan Hakim lama-lama.

Library.

Lepas itu terus Hanna simpan semula telefon bimbitnya ke dalam Tote Guess miliknya. Mesej balasan yang diterimanya daripada Hakim selepas itu semuanya dia tidak layan. Hanna hanya menumpukan perhatiannya pada buku di tangan sahaja.

“Auch! Damn… it…” Sepantas kilat Hanna pusing kepalanya, ingin mencari gerangan yang telah membuatkan dia mengaduh dan terkeluar ayat kurang sopan itu tadi.

Hakim sedikit pun tidak gerun dengan renungan tajam Hanna, selamba dia menarik kerusi di sebelah Hanna dan meletakkan buku yang digunakan untuk mengetuk kepala gadis itu tadi di atas meja.

“Padan muka! Whatsapp bukan reti nak balas.” Hakim menyembur Hanna, membuatkan gadis itu menjulingkan mata ke atas.

Hey Mister, I’m in the library okay! Berlambak kerja berfaedah I boleh buat daripada layan Whatsapp you!”

“Sejak bila jadi nerdy boleh lepak dalam library ni?” Sengaja Hakim memulangkan paku buah keras pada Hanna. Sebelum ini kalau dia ajak Hanna duduk dalam perpustakaan mesti dengan nada dingin dan tanpa kompromi akan ditolak oleh gadis itu. Tak kuasa nak jadi budak nerd katanya. Ceh!

“I jejak kaki masuk library ni untuk cari material untuk assignment I lah bro, bukannya ada niat lain macam you…” Balas Hanna selamba sambil mata tidak lepas membaca butiran di dalam buku dihadapannya itu.

Hakim hanya mampu tersenyum kambing apabila diperli begitu. Iyalah, dia terima. Sebab kalau kena mood gila dia tiba-tiba nak masuk perpustakaan tu, alamatnya bukan sebab niat yang betul tapi hanya sekadar nak cuci mata! Dia ni macam dah lutsinar bila depan Hanna, semua pun Hanna boleh baca!

“Dah sampai dah Abang Hakim? Lama dah sampai?” Suara Neesa yang menegur membuatkan Hanna dan Hakim serentak mengangkat kepala dan menumpukan perhatian pada gadis itu.

Owh. Patut lah senang sahaja Hakim mencari mereka di sini. Pastinya dia bertanya pada Neesa pula setelah Hanna tidak melayan semua pertanyaan Hakim di perbualan Whatsapp mereka sebentar tadi. Ingat senang nak pakai cari sahaja dalam perpustakaan ni, sudah lah ada dua bangunan, A dan B, bukan setakat setingkat pula tu.

“Baru je.” Jawab Hakim pendek. Tangannya laju mengambil buku-buku yang agak banyak di tangan Neesa dan terus letak di atas meja.

Thank you Abang Hakim…

Hakim hanya membalas dengan senyuman kecil.

“Hmmm… Sejuk telinga ni dengar Neesa panggil I macam tu. You ni Hanna, bila lagi nak panggil I macam tu?” Kini tumpuan Hakim beralih semula pada Hanna yang sejak tadi tidak berminat mencampuri perbualannya dengan Neesa.

“Eh dia ni…” Buntang sedikit mata Hakim apabila melihat gadis itu sudah mencebik dan menayangkan wajah jelik, sejeliknya. Nak kata geli sangat lah tu! Manakala Neesa pula sudah tertawa.

“Memang patut pun you panggil I abang. I tua banyak daripada you kut…” Hakim masih tidak mahu mengalah.

No doubt. Memang you tua pun…” Balasan Hanna kali memang sengaja nak menambahkan rasa bengang Hakim.

Akibatnya, Hanna menerima jentikan halus di telinganya. Mencerlung terus matanya, Hakim pula buat muka tidak bersalah, manakala Neesa sudah tergelak tapi dia cuba mengawal suaranya kerana mereka masih berada di dalam perpustakaan.

“Brutal sangat lah you ni…” Akhirnya Hakim mengalah dengan perangai hati kering Hanna, main paksa pun bukannya memberi kesan pada gadis itu.

“Entah kau ni Hanna. Abang Hakim ni kan senior kita. Tak manis lah panggil nama je.” Kali ini Neesa pula bersuara.

Namun, Hanna tetap buat-buat tak layan. Dia bukan macam Neesa yang sopan dan manis. Neesa ni semua senior lelaki dia boleh panggil ‘abang’. Kalau Hanna… Tolong lah… Belum nak sebut dia sudah nak termuntah. Dengan kawan lelaki dia lebih selesa ber ‘kau’, ber ‘aku’ sahaja. Tidak pun, nak lebih sopan dia ber ‘I’ dan ber ‘you’.

Hakim sudah buat muka teruja dengan jari telunjuknya naik ke atas dan ke bawah laju-laju apabila Neesa mengeluarkan ayat yang menyokong dia.

“Betul tu… Ini lah yang kita mahu. Adik-adik junior yang berhemah dan sopan santun. Bagus Neesa ni, ni yang abang sayang lebih ni.” Hakim menyegih lebar dan mengenyit mata pada Neesa yang duduk bertentangan itu.

Hanna yang melihat, sekali lagi juling mata ke atas. Lama-lama mahu juling terus mata dia sebab selalunya buat aksi juling mata ke atas tu!

“Senior beza setahun je pun… Over! Kau pun aku tak panggil kakak, kejadah aku nak panggil mamat ni abang? Tak kuasa aku! Geli okey!” Rungut Hanna lagi.

“Ewah-ewah dia ni… Ada yang nak kena ketuk kepala lagi sekali nampaknya ni.” Hakim sudah bersuara tidak puas hati. Alah acah-acah aje pun!

“Dah lah tak payah nak berdrama sangat dekat sini. Jom lah balik. Kita pinjam aje lah buku-buku ni Neesa. Naik lemau dah aku duduk lama-lama dalam library ni.” Usul Hanna. Tangannya yang tadi laju mencatat sesuatu pada buku nota terus berhenti dan dia menutup pennya kemas. Kemudian ligat pula dia mengemas buku-buku yang agak berselerak di atas meja itu.

“Aik, I baru sampai ni kut. Dah nak balik dah?”

“Alah you tu bukan nak study pun, setakat nak bersembang merepek rasanya dekat sini memang tak sesuai langsung. Better kita keluar.” Selamba Hanna menembak Hakim sedas.

“Oloo… Tak sempat nak cuci mata.” Hakim merungut-rungut manja, tapi tangan rajin aje tolong kemas barang junior-junior kesayangannya dia tu.

“Tengok, dah tahu dah you datang sini nak menggedik. Dah, jom balik.” Laju kaki Hanna melangkah ke arah mesin peminjam buku automatik untuk meminjam buku sebelum ketiga-tiga mereka melangkah keluar daripada perpustakaan.

“Korang dah free kan sekarang? Jom lepak malam ni…” Hakim mengajak. Akhirnya baru Hakim teringat tujuan utama dia mencari Hanna dan Neesa di sini. Banyak sangat mengarut sampai terlupa motif utama.

“Lepak kat mana?” Tanya Neesa.

“Jom pergi Alamanda. Kita tengok wayang.”

“Kita aje ke?”

“Macam biasa lah… Geng abang dengan geng korang lah.” Sejak Hanna dan Hakim sudah berdamai dan mengambil keputusan untuk berkawan, mereka memang ‘kamceng’! Geng Hakim dan geng Hanna memang satu kepala, selalu aje mereka lepak sama-sama.

“Yang berdua tu kena seru dulu lah, tanya macam mana. Hanna kau on ke tak?” Neesa mengubah tumpuan pada Hanna yang sejak tadi tidak memberi sebarang respon. 

Belum sempat Hanna memberi jawapan, namanya dipanggil-panggil dari belakang. Serentak ketiga-tiga mereka kalih mencari suara yang memanggil. Ternampak seorang lelaki sedang melambai-lambai pada Hanna dan dia berjalan ingin menghampiri mereka bertiga.

“Errr, kejap eh… Aku jumpa kawan kejap.” Hanna cepat-cepat meminta diri dan terus meninggalkan Neesa dan Hakim di situ. Sebelum lelaki itu sampai ke tempat mereka, Hanna terlebih dulu melangkah laju menghampiri lelaki itu.

“Siapa tu?” Hakim bertanya pada Neesa. Mereka berdua masih memerhati Hanna yang sedang membuat sesi jejak kasih dengan lelaki itu. Mesra sahaja cara Hanna melayannya.

“Entah lah bang. Neesa tak pernah nampak pulak. Kawan lama dia agaknya.” Neesa sendiri pun tidak pasti.

“Kalut semacam aje abang tengok Hanna tu. Macam saja tak nak kenalkan kat kita je.” Komen Hakim tiba-tiba.

“Hmmm… Macam abang tak tahu Hanna tu, dia tu misteri. Banyak rahsia.” Neesa kenal kawannya yang seorang itu. Walaupun Neesa boleh dikatakan adalah rakan Hanna yang paling rapat tetapi Neesa tahu, masih banyak rahsia yang Hanna simpan sendiri. Mungkin bagi Hanna, semua itu terlalu peribadi yang tidak mahu dikongsinya. Dan jika sudah Hanna tidak mahu bercerita, Neesa pun tidak kisah, dia pun rasa tidak perlu untuk dia tahu. Sebab itu lah mereka boleh melekat berdua. Kedua-duanya, masing-masing boleh menerima perangai dan fi’il masing-masing.

Sorry lambat sikit. Jom lah…” Hanna yang sudah kembali mengajak mereka untuk meneruskan perjalanan. Ketiga-tiga mereka kembali bergerak untuk menuju ke kereta Hakim.

“Siapa tu Hanna?” Sengaja Hakim bertanya, cuba melepaskan umpan untuk memancing Hanna bercerita. Alah, bukan selalu nak jadi busy body kan!

“Oh tu, kawan biasa je. Kawan atas kawan. Tak sangka pulak dia pun belajar sini.” Hanna hanya memberitahu maklumat ringkas, tidak bercadang mahu cerita lebih-lebih.

Fuhh, nasib baik tadi dia terlebih dahulu melangkah menghampiri Izz sebelum sempat lelaki itu datang pada mereka. Izz itu memang dia kenal atas kawan, di kelab malam pula tu. Dulu pernah lah bertegur sapa dua tiga kali. Tidak sangka langsung dia boleh terjumpa lelaki itu di sini. Kalau dah nama pun berkenalan di kelab malam dulu, memang bila jumpa balik pun topiknya nak ajak pergi lepak kelab malam jugak lah! Hanna tahu sangat, sebab tu dia lari dulu tadi.

Hanna buat semua ini bukan lah sebab dia ingin tampil baik dan berlagak suci di hadapan kawan-kawan barunya. Tapi perangai tidak semurni mana yang dia pernah ada dulu rasanya tak perlu lah kut dia hebah-hebahkan pada kawan-kawannya sekarang. Bukannya membanggakan pun!

Lagipun kalau boleh memang Hanna nak pisahkan kawan-kawannya yang stok kelab malam dan kawan-kawannya yang stok jenis baik-baik ni. Tak elok kut rasanya kalau dia nak campur aduk kan mereka semua, nanti tak pasal-pasal yang baik-baik ni terpengaruh jadi tak baik, naya pula nanti!

Hakim pun tidak terkecuali sebab dia tahu perangai Hakim macam mana, walaupun Hakim ni agak ‘gatal’ dan ‘nakal’ tapi perangai dia macam tu ajelah. Dia tetap baik dan tak pernah lah pula Hanna tengok Hakim ni buat perangai lebih-lebih. Kalau ada pun, itu masalah dia lah kan, yang penting Hanna tak pernah tahu dan tak pernah lihat depan mata.

“Weh, kau melayang pergi mana tu? On ke tidak? Budak berdua tu dah on.” Suara Neesa yang tiba-tiba bergema kembali menyedarkan Hanna. Dia yang tadinya mengelamun sedikit tersentak.

“Apa yang on tak on ni?” Soal Hanna terpinga-pinga.

“Lah, tengok wayang tadi tu lah…”

“Ooo… Emmm, tak kut. Aku penat lah. Nak balik rehat. Lagipun aku nak habiskan novel yang aku baru beli ni.” Hanna menolak seraya menunjukkan novel di tangannya yang dikeluarkannya daripada beg sejak mereka masuk ke dalam kereta tadi. Kononnya nak baca, tapi sebenarnya mengelamun sahaja lebih!

 “Loh, rela terperuk dalam bilik baca novel daripada pergi tengok wayang?” Hakim pula bersuara. Pelik dengan perangai Hanna yang satu itu, yang mana kadang-kadang dia rasa langsung tak sesuai dengan personaliti Hanna.

“Tak ada mood lah nak keluar. ”

“Abang tak payah lah pelik sangat dengan dia ni. Kalau mood pemalas nak keluar dia tu tengah on, pujuk lah macam mana pun, tak kan jalan punya.” Neesa menambah lagi.

“Tu lah, abang pelik dengan kawan Neesa yang seorang ni. Rasa-rasa Neesa lah kan, sesuai ke novel cinta yang sweet mweet tu dengan Hanna yang dingin macam kutub utara tu? Macam tak match kan?” Soal Hakim sambil tertawa.

Neesa turut sama ketawa dengan usikan Hakim itu. Hakim memang sejak dulu suka mengusik Hanna yang gemar membaca novel-novel cinta. Ada sahaja yang nak dibahannya.

Hanna pula hanya diam, tidak kuasa mahu membalas usikan Hakim itu. Kalau kena usik dengan Hakim tu tak payah nak layan sangat, nanti pandai lah dia bosan sendiri. Lagipun macam yang mereka cakap tadi, Hanna ni kan dingin macam ais kutub utara! Mana dia nak terkesan dengan usikan begitu. Tak goyah langsung lah!

*~*~*~*~*~*

      

P/S: Jangan lupa hit the like button and give the reaction box below a click okay... 

And.... And... And... Leave me your comment too... :)

Luv,

Zhee